Home page
Haber Menüsü


Baktagir’den 10. enstrümantal albüm  
  ‘Hayal Gibi-2’, Göksel Baktagir’in kendi bestelerinden oluşan onuncu enstrümantal albümü. 1997’de ilk enstrümantal albümünü yapan sanatçı, yeni çalışmasıyla, alanının en önemli isimlerinden biri olduğunu gösterdi.

NTV-MSNBC  
   31 Mayıs 2004 —  Genç yaşına rağmen kendi bestelerinden oluşan onuncu enstrümantal albümünü çıkararak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Göksel Baktagir, son çalışması ‘Hayal Gibi-2’de dinleyicilerine yine dinlenesi güzel eserler sunuyor. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       
       Kanun-piyano ikilisinin muhteşem düetinden oluşan ‘Hayal Gibi’ isimli albümden iki yıl sonra, ‘Hayal Gibi-2’ albümünde bu ikiliye bir de keman ekleniyor ve hayaller notalara dönüşüp, dinleyenleri duygu yüklü atmosferlere götürüyor.
       
KANUN, PİYANO VE KEMANIN KEYİFLİ BİRLİKTELİĞİ !
       Göksel Baktagir’in kanun, Ceyhun Çelikten’in piyano, Baki Kemancı’nın keman icralarından oluşan ‘Hayal Gibi-2’ albümünün ilk eseri, büyük ozan Neşet Ertaş’a ithaf ediliyor.
       Albümdeki 13 enstrümantal eserden 10’u Göksel Baktagir’e, 2’si Ceyhun Çelikten’e ve bir tanesi de Baki Kemancı’ya ait.
       Ayrıca albümün alt başlığı olan ‘Hatıra Defteri’ isimli eserde kanun-piyano-keman üçlüsünün yanı sıra, C.Çelikten’in albüme farklı bir tat katan e-bow performansı da dikkat çekiyor.


       
       Bir yıl içerisinde Türkiye’de 200’e yakın, yurtdışında 100’ü aşkın konser veren Göksel Baktagir, müziğe çocuk yaşlarında babasından aldığı derslerle başladı.
       Müziğe olan ilgisi, İ.T.Ü. Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı’ndan mezun olup, aynı okulda lisansüstü eğitimini yapmasına kadar devam etti.
       Baktagir’in müzikle olan akademik ilişkisi, şu an Haliç Üniversitesi Konservatuarı’ndaki öğretim görevliliğiyle devam ediyor.
       Bugüne kadar 500’e yakın albümde kanun icrasında bulunan Göksel Baktagir’in ismine, bir çok albümde stüdyo sanatçısı olarak rastlanmakta. Göksel Baktagir bu yönüyle de müzik sektörünün önemli kahramanlarından.
       İlk yıllarda katıldığı yarışmalardan aldığı dereceler ve ödüllerle bestecilik yönüne önem vermeye başlayan sanatçının, bugün otuzbeşi sözlü olmak üzere ikiyüz civarında bestesi bulunuyor.
       
GÖKSEL BAKTAGİR
       1966 yılında Kırklareli’nde doğdu. Müziğe sekiz yaşında, babası Muzaffer Baktagir’in gözetiminde başladı. 1983 yılında girdiği İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan 1988’de mezun oldu. Bu okulda bir yıl sonra lisansüstü eğitimine başladı.
       Aynı yıl, Tanburi Necdet Yaşar’ın genel sanat yönetmenliğindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda kanun sanatçısı olarak çalışmaya başladı. Bu tarihlerde dahil olduğu Necdet Yaşar Ensemble ve bir çok başka grup ile İngiltere, Fransa, Danimarka, Belçika, Hollanda, Almanya, Kanada ve ABD’nin çeşitli eyaletleri, Malezya, Arjantin, İspanya, İtalya, İsviçre ve Türkmenistan’da konserler verdi.
       Beste çalışmalarına konservatuar öğrenciliği yıllarında başlayan Göksel Baktagir’in, otuzbeşi sözlü ve yüz altmışı enstrümantal olmak üzere 195 civarında beste çalışması bulunmakta. Eserlerinin birçoğu T.R.T. repertuarına alınmış, ‘Sazım’ adlı Zavil saz semaisi, 1990 yılında T.R.T. tarafından düzenlenen bir yarışmada ödül kazanmıştır. ‘Tek Kelime’ adlı muhayyerkürdi şarkısı, Milliyet gazetesinin düzenlemiş olduğu 1997 yılının en sevilen 10 şarkısı arasına seçildi.
       ‘Doğu Rüzgarı’ adlı albüm çalışması, 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirildi. Baktagir, 1984 yılından beri, kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra özellikle “sol el” için geliştirdiği kendine özgü bir teknik üzerine çalışmalarını sürdürmekte.
       
ÖNDE GELEN KANUN İCRACILARINDAN

        Kanun sazı üzerinde, geleneksel icra biçimlerinde, günümüzün en önde gelen icracılarından biri olarak kabul edilen sanatçı, temelde bir Türk Musikisi enstrümanı olan sazının bütün imkanlarını ve sınırlarını değerlendirerek, bakış açısını diğer dünya müziklerine doğru genişletti. Bu bağlamda New Age ve Caz gibi türlerde de başarılı örnekler sergilemiş, bazı batılı caz topluluklarıyla konserler verdi. Susan Kalifastauris ile Akbank Caz Festivali’nde (1994), Lawrence “Butch” Morris ile yine Akbank Caz Festivali’nde (1995) konserler verdi. Morris ile verdiği konser 1996’da CD olarak yayınlanmıştır.
       1997’de Burhan Öçal’ın daveti üzerine, kendisiyle ve Arif Erdebil (ney), Yurdal Tokcan (ud), Selim Güler’in (kemençe) de içinde bulunduğu grupla bir konser vermiştir ve Fransa’da gerçekleşen bu konserin kayıtları ‘Orient Secret’ adında bir albümle 1998’de yayınlanmıştır.
       Mayıs 2000’de, Mercan Dede Ensemble ile ‘Selimname -Evrensele Açılan Kapının Aydınlık Sesleri’ adında bir konser vermiştir. Mercan Dede ‘Secret Tribe’ grubunda da yer alan Baktagir, bu grupla Nisan 2002’de Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konserler vermiştir.
       2004 yılında Tekfen Filarmoni Orkestrası’yla Türkiye ve Japonya’da saz solisti olarak konserler verdi.
       Sanatçı, 1998’den beri İstanbul Sazendeleri grubuyla Türkiye içinde ve özellikle akademik kurumlarda konserler vermekte.
       Aslî görevi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği topluluğundaki çalışmalarının yanında, Haliç Üniversitesi Konservatuarı’nda da öğretim görevlisi olarak hizmet vermekte.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları