Home page
Haber Menüsü


AKP oylarını artırdı
Yerel seçimlerde tablo netleşti. AKP ilk kez girdiği yerel seçimlerden, 3 Kasım genel seçimlerinde olduğu gibi en yüksek oy oranıyla çıktı.
İstanbul
NTV
29 Mart 2004— Ana muhalefet partisi CHP ise yerel seçimlerde, 3 Kasım milletvekili seçimlerinde aldığı oy oranına ulaşamadı. CHP, Antalya, Gaziantep gibi kalesi sayılan büyükşehirleri AKP’ye kaptırdı. Seçimlerde hayal kırıklığı yaşayan DEHAP, SHP ile Demokratik Güçbirliği listesinden girdiği seçimde üç önemli kentte belediye başkanlığını kaybetti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yerel seçimlerde tablo netleşti. AKP, ilk kez girdiği yerel seçimlerden, 3 Kasım genel seçimlerinde olduğu gibi en yüksek oy oranıyla çıktı. AKP, 3 Kasım seçimlerine göre toplam oy oranlarını da artırdı.
       AKP, Türkiye genelinde belediye başkanlığı ile il genel meclisi oylamasında ortalama yüzde 42 oy oranını yakaladı. Böylece, 3 Kasım genel seçimlerine oranla yaklaşık yüzde 10 bir artış sağlamış oldu. AKP, 12’si büyükşehir olmak üzere toplam 57 ilde belediye başkanlığını aldı. AKP’nin Türkiye genelinde kazandığı belediye başkanlığı sayısı ise bin 647.
İstanbul, Ankara AKP’nin, İzmir CHP’nin

       AKP, İç Anadolu’da oy oranını yüzde 50’lerin üzerine taşırken, batı illerinde yüzde 43’lere ulaştı. AKP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 37’de kaldı. Ancak, AKP bu bölgede, DEHAP’ın kalesi Ağrı, Siirt, Bingöl ve Van’da belediye başkanlıklarını aldı.
       Zonguldak’ta DSP’nin ardından CHP’ye geçen belediye başkanlığına bu kez AKP’li bir başkan oturdu. Milli Görüş’ün kalesi Konya’da ise AKP ile SP arasındaki yarışı AKP kazandı.
  2004 YEREL SEÇİMLER
İstanbul, Ankara AKP’nin, İzmir CHP’nin
AKP oylarını artırdı
Haritada il il sonuçlar
Türkiye geneli oy oranları
İllere göre belediye başkanlıkları
Yorum /Adnan Bostancıoğlu
Yorum /Kemal Can
Yorum /Ümit Sezgin
Yorum /Erol Çevikçe
Yerel seçimlerde sonucu merakla beklenen ilçelerin başında hiç şüphesiz Çankaya geliyordu. AKP, “iddialıyız” dediği Çankaya İlçesi’nde CHP adayını geçemedi. Merkez sağın kalesi gösterilen Aydın’da da AKP zaferini ilan etti.
       
CHP, 3 KASIM’DAKİ OY ORANINA ULAŞAMADI
       Ana muhalefet partisi CHP ise yerel seçimlerde, 3 Kasım milletvekili seçimlerinde aldığı oy oranına ulaşamadı. CHP, Antalya, Gaziantep gibi kalesi sayılan büyükşehirleri AKP’ye kaptırdı.
       3 Kasım milletvekili seçimlerinde, CHP, 6 milyon 113 oy alarak yüzde 19.39 oy oranıyla AKP’nin ardından parlamentoya geren ikinci parti olmuştu. Bir buçuk yıl sonra yapılan yerel seçimlerde ise CHP, genel seçimlere en yakın verilerin elde edildiği Türkiye geneli il genel meclisi oylarında yüzde 17 oranına ulaştı.
       Türkiye genelinde belediye başkanlıklarına bakıldığında ise CHP’nin oy oranı 21.4 oldu. Milletvekili seçimleriyle karşılaştırıldığında CHP, her iki durumda da parlamentoya girebiliyor ve ikinci parti konumunu koruyor. Ancak,CHP, kalesi sayılan Gaziantep ve Antalya büyükşehir belediyelerini AKP’ye kaptırdı.
       Ahmet Piriştina’nın aday olduğu İzmir’de ise CHP yarışı rahat kazandı. 1999 yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında ise CHP daha fazla belediye başkanlığı elde etti. 1999’da 373 belediye başkanlığı alan CHP, bu seçimlerde 427 belediye başkanlığı kazandı.
İl bazında belediye başkanlıkları

       
DEHAP’IN HAYAL KIRIKLIĞI
       Seçimlerde hayal kırıklığı yaşayan parti olan DEHAP, SHP ile Demokratik Güçbirliği listesinden girdiği seçimde üç önemli kentte belediye başkanlığını AKP’ye kaptırdı.
       Yerel seçimlere demokratik güç birliği adı altında SHP, ÖDP, EMEP gibi partilerle ittifak yaparak giren DEHAP, 3 Kasım 2002 seçimlerinden daha az oy aldı. Güneydoğu’nun favori partisi, Ağrı, Bingöl, Van ve Siirt’i AKP’ye kaptırdı.
       Parti, kalesi sayılan Diyarbakır’da ise seçimi rahat kazandı. DEHAP, SHP çatısı altında girdiği seçimlerde Diyarbakır’ın yanı sıra Batman, Hakkari’nin de belediye başkanlıklarını aldı. İttifak türkiye genelinde bu iller de dahil olmak üzere toplam 64 belediye başkanlığı aldı.
       3 Kasım milletvekili seçimlerinde yüzde 6.22 oy alan DEHAP, bu seçimde, belediye başkanlığı Türkiye genelinde yüzde 5.5, il genel meclisi Türkiye genelinde yüzde 5 oy oranına ulaşabildi. DEHAP’ın içinde yer aldığı Demokratik Güç Birliği, Tunceli’de de belediye başkanlığını kazandı.
       DEHAP’ın çatısı altında girdiği SHP, Ankara ve Mersin’de de önemli oranda oy aldı. Ankara’da Murat Karayalçın Gökçek’in ardından ikinci gelirken, Mersin’de SHP adayı Fikri Sağlar da CHP’nin ardından ikinci oldu.
       
DYP VE MHP OYLARINI ARTIRDI
       Yerel seçim sonuçlarına göre, 3 Kasım seçimlerinde barajı geçemeyerek Meclis dışı kalan DYP ve MHP oylarını artırdı. ANAP ise neredeyse silindi. Türkiye geneli il genel meclisi sonuçlarına göre MHP’nin oy oranı yüzde 10’u geçti. MHP, Niğde, Iğdır, Kastamonu ve Gümüşhane’de belediye başkanlıklarını aldı.
       DYP’nin ise Türkiye geneli il genel meclisi sonuçlarına göre oy oranı yüzde 9’un üzerinde. DYP, Elazığ’da belediye başkanlığını kazandı. ANAP’ın il genel meclisi oy oranı ise yüzde 2.5. ANAP, şu an için hiçbir il belediye başkanlığını kazanamadı.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları