Home page
Haber Menüsü


Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü  
“Dışarıda büyük bir savaştasın ve içeride elleri ve dizleri üstünde bir dağa tırmanan, iki küçük Hobbit, Frodo ve Sam’e sahipsin. Bu iki karakterin aralarındaki ilişki, filmin kalbini oluşturuyor. (Yapımcı/ Yönetmen/ Senarist: Peter Jackson)  
   
 
 
   
NTV-MSNBC
 
    19 Aralık 2003 —  Kardeşliğin yolculuğu sona yaklaşıyor. Sauron’un güçleri, insan ırkına karşı düzenlediği bu son kuşatmada Gondor’un başkenti Minas Tirith’e saldırıyor.  

   
 
       
    MSNBC News Filmler, Sinemalar, Seanslar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Etkisiz bir vekilharcın gözetimi altındaki bir zamanların görkemli krallığı, kralına hiçbir zaman bu kadar umutsuzca ihtiyaç duymamıştı. Peki ama Aragorn kanında var olan gerçeği kabullenip kaderiyle yüzleşmek için harekete geçme cesaretini kendisinde bulabilecek mi?
       Gandalf, çaresiz bir şekilde Gondor’un dağılmış güçlerini harekete geçirmeye çalışırken, Théoden de savaşa katılmak için Rohan’ın savaşçılarını bir araya toplamaktadır.
       Eowyn ve Merry’nin de aralarında saklanmakta olduğu insan orduları, tüm cesaret ve tutkulu sadakat duygularına rağmen, krallığın üzerine akın akın gelmekte olan düşmanla denk güçte değillerdir.
       Her zafer büyük fedakarlıklar gerektirir. Verdikleri büyük kayıplara rağmen, ‘Kardeşlik’ kendilerini bekleyen en büyük savaşa doğru ilerlemektedir. Yegane amaçları, Sauron’un dikkatini dağıtarak, Frodo’ya görevini tamamlayabilmesi için bir şans vermektir.

        Tehlikelerle dolu düşman topraklarında yaptıkları yolculuk sırasında Frodo, Sam ve Gollum’a giderek daha fazla güvenmek zorundadır. Zira ‘Yüzük’, sadakatini ve en önemlisi karakterini sınamaya devam etmektedir.


       
       FİLMİN CAN DAMARLARI:
       SADAKAT, KADER VE UMUT

       “Büyük savaşların yanı sıra içten hikayeler ve duygusal bir konu var. ‘Kralın Dönüşü’nün gücü de burada yatıyor.” (Yapımcı/ Yönetmen/ Yardımcı Senarist: Peter Jackson)
       ‘Kral’ın Dönüşü’, ‘Yüzüklerin Efendisi’ destanının diğer bölümleriyle kıyaslandığında, Tolkien’in romanının kalbinde yer alan ebedi temaları en çok aydınlatandır. “Takip ettiğimiz farklı hikayeler, karakterlerin çıktıkları yolculuklar - umursadıkları, savaş verdikleri, hatta dostlarının uğruna öldükleri şeyler - bizi en sonunda bu filme ulaştırıyor.” diye belirtiyor Peter Jackson. “Bu hikaye tamamlandığında bütün karakterler değişecek. Asla eskisi gibi olmayacaklar. ‘Kralın Dönüşü’, üçlemenin en duygusal filmi.”
       Muazzam bir görsellik sergilemesine rağmen, ‘Kralın Dönüşü’ filmindeki asıl çarpıcı nokta, bu destansı üçlemede tanıştığımız karakterlerin duygusal mücadeleleridir.
       Yapımcı Barrie M. Osborne’un bu konudaki yorumu; “Hikayelerin gelişimi sırasında tanıdığımız ve sevdiğimiz bütün karakterler duygusal bir çözülme yaşıyorlar” şeklinde. “Başarılı mı olacaklar yoksa her şeyin sonu felaket mi olacak? Bence bu izleyicileri hem keyiflendirecek hem de gözyaşlarına boğacak.”

       
UMULMADIK KAHRAMANLAR
       Eowyn (Miranda Otto) ve Merry (Dominic Monaghan) Rohan ileri karakolu Dunharrow’da bırakılmışlardır. Eowyn bir kadın, Merry’de bir Hobbit olduğu için. “Rohan topraklarında bir kadın olarak oynaması gereken rol, Eowyn’i hiç de tatmin etmiyor.” diye belirtiyor Jackson. “Onda savaşçı bir ruh var. İnsanlarını korumak istiyor. Büyük bir sevgiyle bağlı olduğu Kral olan amcasını korumak istiyor. Bu nedenle onu sinsice dolambaçlı bir şekilde savaşa katılırken görüyoruz. Bir kez olayların içine girdiğindeyse, savaşın gerçek korkularıyla yüzleşmek zorunda kalacak.”

        Eowyn’in bu savaştaki ruh ikizi ve ortağı, savaşın tıpkı kendisi gibi değiştirdiği Merry. Savaşı onun gözlerinden görmek gerçekten korkunç.” diyor Monaghan. “Merry’yi o durumda görmek, kan, ter ve gözyaşları içinde, savaşın berbat gerçekliğinde yaşadıklarını görmek gerçekten çok sarsıcı. Ancak Merry, en az herkes kadar orada bulunma hakkı olduğuna inanıyor. Onun da uğruna savaştığı amaçlar aynı; arkadaşlarını ve dünyayı kurtarmak.”
       Savaşın en can alıcı bir noktasında, umulmadık cesaretleri ve güçlü sadakat duyguları, olayları düşmanın aleyhine çevirecektir.
BABALAR VE OĞULLAR
       Boyens’in yorumu; “Üçüncü filmin büyük bölümü babalar ve oğullar arasında çatışmalar. Nasıl Gollum’un şizofrenisi hikayenin içine gizlenerek sizin bulmanızı bekliyorsa, babalar ve oğulların hikayesi de böyle.”


       ‘Yüzüklerin Efendisi’nde, babaların yaptıkları bütün hareketler ileride dönüp dolaşıp oğullarının önüne çıkıyor. Benzer bir biçimde, erkek ve kız çocukları, anne ve babalarının çizgileriyle, çoğunlukla, tam olarak zıt kutuplara yerleştiriyorlar. Eowyn’in babası yerine geçen Théoden, onun savaşa katılmasına izin vermiyor. Ancak Eowyn, Theoden’in ordusu içinde, hayati bir rol oynuyor. Théoden ise, kendisi Solucandil’in zehrinin etkisi altındayken ölen oğlunu aklından çıkaramamaktadır.
       
FRODO’YA BİR ŞANS YARATMAK
       “Üçüncü filmin nereye gittiğini öğrenmek istiyorsanız bekleyip Elijah’ın nereye gittiğine ve zavallı Bay Frodo’ya neler olduğuna bakın.” (Sean Astin)

        ‘Yüzüklerin Efendisi: İki Kule’ filminin son sahnelerinde Miğfer Dibi Savaşı sona ermiş, Orta Dünya savaşı henüz başlamıştı. “Miğfer Dibi Savaşı sadece bir çatışmaydı.” diyor Peter Jackson. “Gerçek savaş bu. Bu, geleceğin belirleneceği bir savaş. Sauron mu kazanacak? İnsanoğlu mu kazanacak?”
       Kardeşliğin üyeleri farklı yerlere dağılmışlardı; Aragorn (Viggo Mortensen), Legolas (Orlando Bloom) ve Gimli (John Rhys-Davies) Rohan’da Théoden’le (Bernard Hill) birlik oluyorlar. Merry (Dominic Monaghan) ve Pippin (Billy Boyd), Saruman’ın Isengard Kulesinin Entler tarafından yok edilişine tanık oluyorlar. Frodo (Elijah Wood) ve Sam (Sean Astin) ise Gollum (Andy Serkis) rehberliğinde Hüküm Dağı’na ve belirsiz kaderlerine doğru giderek yaklaşıyorlar.


       
       Filmin Künyesi


       Yönetmen: Peter Jackson
       Kitap: J.R.R. Tolkien
       Senaryo: Frances Walsh, Peter Jackson
       Görüntü Yönetmeni: Andrew Lesnie
       Kurgu: Jamie Selkirk
       Müzik: Howard Shore
       Yapımcı: Peter Jackson, B.M. Osborne, F.Walsh
       Yapım yılı ve ülkeleri: 2003, ABD - Yeni Zelanda
       Tür: Macera / Fantazi
       Süre: 210 dakika
       Dağıtımcı: Umut Sanat
       
       Oyuncular:
       Elijah Wood (Frodo)
       Ian McKellen (Gandalf)
       Viggo Mortensen (Aragorn)
       Andy Serkis (Gollum)
       Sean Astin (Sam)


       Cate Blanchett (Galadriel)
       Liv Tyler (Arwen)
       Orlando Bloom (Legolas)
       Ian Holm (Bilbo)
       Hugo Weaving (Elrond)
       David Wenham (Faramir)
       Bruce Hopkins (Gamling)
       Alexandra Astin (Eleanor Gamgee)
       John Rhys-Davies (Gimli)
       Miranda Otto (Eowyn)
       
       Resmi web sitesi: www.lordoftherings.net
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları