Home page
Haber Menüsü


Rüzgar santralı  
Türkiye’de rüzgar, rüzgar enerjisinden yana esiyor
Çevre Bakanlığı, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin tespiti ve rüzgar haritasının çıkarılması ile ilgili çalışma başlattı.
Ankara
AA
 
    14 Ağustos —  Çevre Bakanlığı, Türkiye’nin yararlanılabilir rüzgar enerji potansiyelinin yaklaşık 10 bin megavat olduğunu belirterek, bu alanda yapılacak yatırımlarda ülkenin “rüzgar teknolojisi çöplüğüne” dönüştürülmemesini istedi. Bakanlık, temiz enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisi ile ilgili bir çalışma yaptı.  

   
 
       
    MSNBC News Enerji darboğazına çözüm: Ukrayna
MSNBC News Enerji raporu: Alternatif enerji şart
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin rüzgar enerjisi bakımından taşıdığı öneme işaret edilen çalışmada, bu enerji türüyle ilgili yapılacak yatırımlarda dikkate alınması gerekli konulara yer verdi. Söz konusu çalışmada, Türkiye’nin rüzgar enerjisi bakımından oldukça şanslı bir konumda olduğu vurgulanarak, Avrupa Rüzgar Enerji Birliği’nin hazırladığı Avrupa Rüzgar Atlası’nda Ege Denizi’nin, Batı ve Kuzey Avrupa bölgelerindeki rüzgara eşit seviyede rüzgar hızına sahip olduğu belirtildi.
       
Enerji açığı hızla artacak

       Çalışmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve özel sektör tarafından yapılan etütler ve ölçüm sonuçlarına göre, yüzde 25 ve daha üzeri kapasite faktörüne uygun bölgelerde yararlanılabilir rüzgar enerji potansiyelinin yaklaşık 10 bin megavat olduğu belirtildi.
       Dünyada rüzgar enerjisi teknolojisinin hızla ilerlediği kaydedilen çalışmada, jeneratörlerin ömrünün türbin tipine göre 20-60 yıl, pervanelerin ömrünün ise 20-25 yıl olduğu ve eskidiğinde değiştirilmesinin mümkün olduğu kaydedildi. Çalışmada Türkiye’de rüzgar enerjisi araştırmaları ve yatırımlarının son 3.5 yılda gerçekleştirildiği hatırlatılarak, bu alanda yapılacak yatırımlarda, şu konulara dikkat edilmesi istendi:
       “Ülkemizde yapılacak yatırımların rüzgar teknolojisinin gelişmiş olduğu döneme rastlaması büyük bir avantajdır. Ancak bu yatırım döneminde, başka ülkelerin eski rüzgar türbinlerini ucuza alıp ülkemizi ‘rüzgar teknolojisi çöplüğü’ haline getirmekten kaçınmak gereklidir. İthal edilecek türbinlere minimum güç sınırlaması ile yeni üretilmiş olma koşulu getirilmelidir.”
       
Yeni ihaleler ve projeler

       Rüzgar potansiyelinin olduğu bölgelerde 2005 yılına kadar Türkiye’nin kurulu güç kapasitesinin yüzde 2’sinin rüzgar enerjisinden karşılanmasının hedeflendiğine işaret edilen çalışmada, yapılması planlanan rüzgar enerji santrallarının kapasitesi dikkate alındığında bu hedefin aşılacağı belirtildi.
       
BAKANLIĞIN GÖRÜŞÜ
       Yap-işlet-devret modeli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yapılan rüzgar santralı başvurularının 31’e ulaştığı belirtilen çalışmada, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisinin Çevre Bakanlığı tarafından desteklendiği vurgulandı.
       Bakanlığın rüzgardan elektrik enerjisi üretimini daha yaygın hale getirmeye yönelik, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin tespiti ve buna bağlı olarak da rüzgar haritasının çıkarılması ile ilgili olarak bir çalışma başlattığı da bildirilen çalışmada, şöyle denildi:
       “Bu enerji kaynağının yaygınlaştırılması Türkiye’nin taraf olma çabalarını sürdürdüğü İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin ruhuna da uygun düşmektedir. Çevre dostu olarak kabul edilen ve atmosfere hiçbir emisyon vermeyen bu temiz enerji kaynağının kullanımının yaygınlaştırılması ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır.”
       
BAŞVURULAR
       Söz konusu çalışmaya göre, yap-işlet-devret modeli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na 11’i Çanakkale’de (İntepe-Karabiga, Lapseki, Bozcaada, Gökçeada), 9’u Çeşme’de (Kocadağ, Alaçatı, Karaburun, Hacıömerli), 3’ü Manisa’da (Akhisar), 4’ü Muğla’da (Bodrum, Yalıkavak, Datça), 2’si Hatay’da (Şenköy, Belen), 2’si Balıkesir’de (Bandırma, Erdek) olmak üzere toplam 31 özel sektör başvurusu oldu.
       Bu arada TEAŞ Genel Müdürlüğü, 20-35 megavat kurulu güçte bir veya birkaç rüzgar santralı kurmayı planlarken, ayrıca bakanlığın İzmir, Çanakkale, Bursa-Balıkesir ve Manisa bölgelerinde olmak üzere toplam 240 megavat kurulu güce sahip yap-işlet-devret modeli ile rüzgar santralı yaptıracağı belirtiliyor.
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları