Home page
Haber Menüsü


Erdoğan: Nema paraları hazır
Başbakan Erdoğan, nema anaparalarının ödenmesiyle ilgili tüm hazırlıkların tamam olduğunu, paranın kenarda durduğunu ifade etti.
Ankara
NTV-MSNBC
    24 Nisan—  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bu yıl ödenmesi gereken borç miktarının 72 milyar dolar olduğunu söyledi. Erdoğan, Ankara Ticaret Odası Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin borç stoku acımasız şekilde ortadadır. Bütün imkanlarla borcumuzu nasıl azaltırız diye çalışıyoruz” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Erdoğan: Nemalar kesinlikle ödenecek
MSNBC News Türkiye, hala 'ılımlı' borçlu
MSNBC News Dış borçlar 131.6 milyar dolar
MSNBC News Borç stoku GSMH'nin %82'sine indi
MSNBC News Babacan: Borcun % 75'ini borçla ödeyeceğiz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erdoğan, yıllardır ödenmeyen zorunlu tasarruf nemalarının bulunduğunu hatırlatarak, “Biz bu ay onun anaparasını ödüyoruz. Bütün hazırlıklarımız tamam, paramız kenarda duruyor” dedi. Nemaların ödenmesiyle ilgili yasanın muhtemelen bugün Meclis’ten geçeceğine işaret eden Başbakan, “Tabii bundan sonrası Cumhurbaşkanımıza ait. Ne kadar erken gönderirse, biz de o kadar erken bu parayı sahiplerine ödeyeceğiz” diye konuştu.
       
İLAÇTA KDV YÜZDE 8
       Erdoğan, ilaçtaki KDV oranlarının yüzde 8’e ineceğini de bildirdi. Erdoğan, bir ekonomik kriz devraldıklarını, Irak’taki savaşı da asla görmemezlikten gelemeyeceklerini belirtti. Konuşmasında ek taşıt vergisine değinen Erdoğan, “biz ek vergi koymayacağız dedik, doğru mu? Bu bir daimi vergi değil” dedi.
       Ek taşıt vergisi konmasının nedenini açıklarken, Irak savaşının Türkiye’de meydana getirdiği olumsuz etkiye karşı bir tedbir olarak almak durumunda olduklarını anlatan Erdoğan, bu olumsuz etkinin meydana getirdiği bu tedbirle taşıtı olan vatandaşın, bir kereye mahsus olarak bir depo benzin fazla olarak devletine vermiş olduğunu kaydetti.
       Erdoğan, ABD’den gelecek yardım, kredi olarak gelirse daha isabetli olacağını bildirerek, “1 milyar dolar hibe ya da kredi. Hibe bize göre değil, Türkiye böyle bir rakama muhtaç bir ülke değil. Kredi olarak gelirse bizim için daha isabetli olur. Burada IMF ile olan ilişkilerin rol oynadığını görüyoruz” dedi.
       Erdoğan, ABD’den gelecek yardıma ilişkin böyle bir beklentilerinin olmadığını, ancak, ABD’nin Irak Savaşı’ndan doğan zararlar için 1 milyar dolar hibe vermeyi öngördüğünü hatırlattı.
       
VERGİ BARIŞINDAN 6 KATRİLYON
       Erdoğan, hükümetin derin bir ekonomik kriz devraldığını belirterek, “Yanıbaşımızdaki savaşı göz ardı edemeyiz. Ek Taşıt Vergisi’ni savaşın etkisi için tedbir olarak aldık” diye konuştu.
       Vergi Barışı konusuna da değinen Başbakan, vergi barışı konusunda beklentilerinin hiç bir zaman 750 trilyon olmadığını, başından beri asgari 2.5 katrilyon lira beklediklerini açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, 750 trilyon ifadesinin IMF’ye ait olduğunu vurguladı.
       Borcu olanların tümünün borcunu ödemesi durumunda bu rakamın çok daha yukarılara çıkabileceğini kaydeden Başbakan, şöyle devam etti:
       “Nitekim ödemediler. Ödeleselerdi bu rakam 10 katrilyona da çıkardı. Şu anda 6 katrilyonu aştı. Ne demeye başladılar, dedikleri (bu süre tekrar uzatılsın). Bu boyacı küpü değil. Türkiye’de böyle bir alışkanlık var. Bir şeyi bir kere yaparsanız, ondan sonra tekrar uzatılsın. Bu bir devlet ciddiyetidir. Bunu bir kere uzattık. Bu süre içinde sağolsun vatandaşlarımız gelmiyorlar, son iki gün içinde geliyor kuyruğa giriyorlar. Ondan sonra işte (efendim kuyruklarda sersefil olduk.) Yine suçu hükümete atıyorlar. Hayır, burada biz millet olarak da bazı meselelerdeki ciddiyeti de kavramamız lazım.”
       Başbakan Erdoğan, orman niteliğini kaybetmiş arazilerin hazine’ye gelir olarak kaydedildiğini de belirterek, bunların satışından beklenen gelirin 5 milyar dolar olacağını vurguladı.
       Aynı toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, kamu kesiminin kendisine çeki düzen vermesini isteyerek, “Devlet kasasına sahip olsun” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları