Home page
Haber Menüsü


Petrol fiyatlarını, operasyonun süresi belirleyecek
Financial Times’da yeralan makaleye göre, Irak harekatının kısa sürmesi halinde, piyasadaki belirsizliğin ortadan kalkması sonucu petrol fiyatları savaş öncesinden daha düşük seviyelere gerileyebilir.
Londra
NTV-MSNBC
    24 Aralık—  Amerika Birleşik Devletleri, Saddam Hüseyin’i iktidardan indirmeyi amaçlayan bir askeri harekat düzenlemeye hazırlanırken, operasyonun küresel ekonomiye etkisinde belirleyici faktörün, harekatın süresi olduğunu vurgulanıyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Irak gerginliği petrolü yukarı çekiyor
MSNBC News OPEC petrol üretimini artıracak
MSNBC News Altın ve petrol hızla yükseliyor
MSNBC News ABD, Irak'ın teklifini reddetti
MSNBC News Altın, Irak sayesinde rekor kırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan, Martin Wolf’un yazdığı makaleye göre, Irak operasyonunun kısa sürede sonuçlanması halinde, piyasadaki belirsizliğin ortadan kalkmasıyla petrol fiyatları savaş öncesinden daha düşük seviyelere gerileyebilir.
       Ancak, uzun süren ve bölgede yıkıma yol açan bir operasyon, fiyatların 80 dolara kadar çıkmasına ve petrol piyasasının istikrarsızlığa sürüklenmesine sebep olabilir.
       Martin Wolf yazısına, Ortadoğu savaşlarının ekonomide kötü dönemler getirdiğini hatırlatarak başlıyor ve Saddam Hüseyin’i itidardan indirmeyi amaçlayan savaşla, 2003 yılının yeni bir “deja vu” vakası olup olmayacağını sorguluyor.
       Yazar, petrol fiyatlarıyla ABD’de işsizlik oranı arasında bir korelasyon kuruyor ve 1974’te Yom Kippur savaşı, 1979’da Irak’ın İran’ı işgali ve 1990’da yine Irak’ın Kuveyt’i işgali sonrasında yaşanan olayların ardından ABD’de işsizliğin arttığını, ilk iki olayda resesyon yaşandığını, sonuncuda ise büyümenin yavaşladığını ifade ediyor.
       
PEKİ BU KEZ NE OLACAK?
       Martin Wolf, Irak operasyonunun petrol fiyatlarına ne gibi etkileri olacağı sorusuna cevap bulmak için, Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Antony Cordesman’ın çalışmasına başvuruyor.
       Cordesman’ın çalışmasında ise üç senaryo sözkonusu. Birincisi yüzde 60 gerçekleşme ihtimali olan “iyimser” senaryo, ikincisi yüzde 30 ihtimalli “ılımlı” ve sonuncusu yüzde 10 gerçekleşme ihtimalli “en kötü senaryo”.
       İlk senaryoya göre, ABD’nin başını çektiği müttefiklerin 4-6 hafta içinde zafere ulaşmasıyla birlikte, bölgedeki petrol üretim tesisleri fazla zarar görmez ve Suudi Arabistan’ın da üretimi artırmasıyla beraber fiyatlarda dalgalanma yaşanmaz.
       İkinci senaryoda, operasyonun 3 ay sürmesi ihtimali değerlendiriliyor. Bu durumda, bölgedeki petrol kuyularının zarar görmesi ve Suudi Arabistan’ın petrol arzını kontrol etmekte aktif rol oynayamaması öngörülüyor.
       En kötümser ikinci senaryoda ise, savaşın 6 ay kadar sürebileceği ve Irak’ın, ABD askerleri ile İsrail’e kitle imha silahlarıyla büyük zarar vereceği, bunun sonucunda bölgeye, dolayısıyla petrol piyasasına, belirsizlik ortamının hakim olacağı belirtiliyor.
       Makalede, ilk Körfez Savaşı sırasında, Irak’ın Kuveyti işgaliyle petrol fiyatlarının fırladığı ancak, müttefiklerin müdahalesinden sonra fiyatların sert biçimde düştüğü hatırlatılıyor. Ayrıca, bugünün fiyatlarıyla, Temmuz 1990’da 23 dolar olan bir varil petrolün fiyatının Ekim 1990’da 47 dolara kadar çıktığı, operasyonun başlamasıyla fiyatların, Şubat 1991’de 25 dolara kadar gerilediğine dikkat çekiliyor.
       
FİYATLAR 80 DOLARA ÇIKABİLİR
       Operasyonun 2003’ün ilk çeyreğinde başlaması halinde, ilk senaryoya göre, fiyatların 36 doları görüp ikinci çeyrekte tekrar savaş öncesi seviyesine dönmesi bekleniyor.
       İkinci senaryoda ise, petrol fiyatlarının varil başına 40 dolara kadar çıkabileceği ve 2004 yılının sonuna kadar 40-30 dolar bandında hareket edebileceği öngörülüyor.
       En kötümser senaryoda ise, fiyatların 80 dolara kadar fırlayabileceği ve 35 dolar seviyelerine 2004’ün son haftalarında gelinebileceği belirtiliyor.
       Üç senaryonun ortalamasına göre, savaşın başlamasıyla fiyatların 2003’ün ilk çeyreğinde 42 dolar olacağı belirtiliyor. Günümüz fiyatlarıyla, 1974 petrol krizi ve 1990’daki Körfez krizinden sonra fiyatlar 40 dolara yaklaşmıştı. Petrolün varil fiyatı tarihi zirvesini ise 1979’da 95 dolara kadar çıkarak yaşamıştı.
       
ABD EKONOMİSİ % 4 KÜÇÜLEBİLİR
       Makalede, kötümser senaryonun gerçekleşmesi halinde, yani savaşın 6 ay veya daha uzun sürmesi durumunda, ABD ekonomisinin durgunluğa girebileceği belirtiliyor.
       Operasyonun etkilerinin daha ağır hissedileceği 2003’ün ikinci çeyreğinde, ABD ekonomisinin yüzde 4 küçülebileceği tahmin ediliyor. Küresel ekonominin ise ABD kadar çok etkilenmesede durgunluğa gireceği belirtiliyor.
       Uzmanlar, 2 ay içinde sonuçlanacak bir operasyonun kısa vadede olumsuz bir etkiye sebep olmazken, uzun vadede küresel ekonominin canlanmasına yardım edebileceğini belirtiliyor. Ancak, operasyonun uzun sürmesinin sadece küresel güvenlik ve istikrar açısından değil, ekonomik açıdan da yıkıma sebep olabileceği vurgulanıyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları