Home page
Haber Menüsü


İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük
 
Enflasyonla büyüme dengesi korunmalı
 
İSO Başkanı Küçük, büyüme ile enflasyon arasındaki dengenin korunması gerektiğini belirterek, hükümetin öncelikli gündem maddesinin ekonominin düzelmesi olduğunu kaydetti.
 
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
27 Kasım—  Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yakın iş çevrelerinden enflasyonla mücadeleyi “yumuşatma talepleri” yükselmesi üzerine, İstanbul Sanayi Odası (İSO) “Büyüme ile enflasyon arasındakı dengeyi koruyun” uyarısı yaptı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ekonominin iktidarın birinci gündem maddesi olması ve başka konuların ekonominin önüne geçmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Coşkun: Bedelli kaynak yaratabilir
MSNBC News AB: Türkiye'de büyüme %4 olacak
MSNBC News IMF: Büyüme yavaş olacak
MSNBC News Yabancıların büyüme tahminleri olumlu
MSNBC News IMF'yle düğümü faiz dışı fazla çözecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İSO Meclis Toplantısı’nda konuşan Küçük, erken genel seçim sonrasındaki ilk meclis toplantısında, seçim öncesine göre daha umutlu ve morali daha yüksek bir Türkiye ile karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti.
       Küçük, hükümette “öncelikli eğilimin büyüme “olduğuna ilişkin işaretlere dikkat çekerek, enflasyon düşmediği sürece kredi maliyetlerinin de düşmeyeceğine dikkat çekti. Küçük, “Büyüme öncelikli politikalar toplumsal bir ihtiyaç olabilir, ama dikkatli olunmazsa hep birlikte ödememiz gereken ağır bedeller ortaya çıkmaktadır” uyarısı yaptı.
       
ÖNCELİKLİ GÜNDEM EKONOMİ OLMALI
       İSO Başkanı Küçük, krizlerden yorgun düşen toplumun en öncelikli beklentisinin ekonominin düzelmesi olduğunu da vurgulayarak, “Ekonomi, iktidarın birinci gündem maddesi olmalı, başka konuların ekonominin önüne geçmesine izin verilmemelidir. Türkiye’nin kaybedecek zamanı ve tahammülü yoktur” diye konuştu.
        Tanıl Küçük, 58. hükümetin, ekonomideki öncelikli eğiliminin büyüme olduğu yönünde işaretler verdiğini de ifade ederek, ekonomik büyüme ve enflasyonla mücadele arasındaki dengenin mutlaka korunması gerektiğini, enflasyonla mücadele kazanılmadan, sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamanın mümkün olmadığını söyledi.
       Makro ekonomik istikrar için mali disiplinin korunması, kamuda yeniden yapılanma ve reform sürecinin kararlılıkla takip edilmesinin büyük önem taşıdığını dile getiren Küçük, “57. hükümet döneminde bu konuda önemli adımlar atılmıştır. Gerçekleştirilen reformlara gölge düşürülmemeli ve reformlardan geri adım atıldığı yönünde bir izlenim yaratılmamalıdır” dedi.
        AB üyeliğinin ötesinde, Türkiye’nin, küresel sistemde hak ettiği yere gelebilmesi, küreselleşmenin nimetlerinden yararlanabilmesi için reform sürecinin devam etmesinin şart olduğunu vurgulayan Küçük, “58. Hükümetimizin, genç ve dinamik bir kabineye sahip olması ve bakanlık sayısını azaltarak işe başlaması bu konudaki ümitlerimizi artırmıştır. Avrupa Birliği ile ilişkilerimize verilen önem ve bu alanda gösterilen yoğun çaba bir diğer ümit verici başlangıç olmuştur” şeklinde konuştu.
       
ENKAZ EDEBİYATI GEÇERLİ DEĞİL
       Küçük, AK Parti iktidarının büyük bir kabul gördüğünü ve toplumda sorunların çözüleceğine dair bir umut havası doğduğunu dile getirerek, şöyle dedi:
        “Siyasi istikrar, geleceğe duyulan güven ve umut. Türkiye, uzun süredir bu kavramların eksikliğini ve özlemini çekmekteydi. Sosyal sermayenin çok önemli iki unsuru olan istikrar ve güven, güç demektir. 58. Hükümet, Meclis’teki çoğunluğun yanı sıra, bu güce de sahip olmuştur. Bu güç, sorunlarımızın çözülmesinde iyi kullanılmalıdır. Yakalanan bu fırsat, kaçırılmamalıdır. Geçmiş dönemlerde yapılan, (enkaz devraldık) edebiyatı, bu sefer geçerli değildir. 57. hükümetin, son aylarda makro ekonomik dengelerde yarattığı olumlu hava, yeni iktidara önemli bir avantaj sağlamaktadır. 2002 yılı için, programda öngörülen hedeflerin yakalanıyor olması, sağlam bir zemin hazırlamıştır. Çok önemli bir eksik olan, istikrar faktörünün yerine gelmesi, bu zemini iyice güçlendirmektedir.
        Kısacası, şartlar, AK Parti iktidarından yanadır. Son yıllarda, yaşadığımız olumsuzlukların sebepleri unutulmadığı ve ona göre davranıldığı sürece, ekonomide başarı hayal değildir.”
       
MALİ MİLAT TÜMÜYLE KALDIRILMAMALI
       Küçük, vergi oranlarının düşürülmesini isteyen ve ihtilafların giderilerek vergi barışının sağlanmasının önemine dikkat çeken Küçük, “Bu süreçte, gerçek mağdurlar tespit edilmeli, vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin rencide edilmemesine özen gösterilmelidir. Devlet ve vatandaş arasında, yeni bir başlangıca imkan veren mali milat uygulamasının tümüyle kaldırılması, kanaatimizce, doğru olmayacaktır” dedi.
       Eylül ayında sanayide kapasite kullanım oranının yüzde 80’lere ulaştığına işaret eden Tanıl Küçük, “Bundan sonraki dönemde, üretimin artabilmesi için mutlaka sanayiye yeni kapasiteler eklenmeli, yeni yatırımlar yapılmalıdır. Bu nedenle, hem yerli, hem de uluslararası yatırımcıları harekete geçirecek yepyeni bir yatırım ortamı ve ruhu yaratılmalıdır” diye konuştu.
       Küçük, ihracat artışının ulusal politika olması ve gerçekçi bir kur politikası uygulanmasını da talep etti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları