Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 19:20 TS 16 Tem., 2000
Yılmaz’dan MHP’ye ‘idam’ eleştirisi  
Yılmaz   ANAP lideri ve Avrupa Birliği’nden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde, hükümet ortağı MHP’nin tavrını sert bir dille yerdi.

Samsun
AA
 
   16 Temmuz —  Mesut Yılmaz, MHP’nin idam cezası konusundaki tutumuna değinirken, “Hükümet ortağı bir parti çıkıp, siz birlikte yapın, ben istemiyorum derse, bunu tasvip edemeyiz” dedi. Mesut Yılmaz, ANAP Samsun il teşkilatında, basına kapalı bir toplantı yaptı. 

   
 
       
    MSNBC News FP'den MHP'ye 'çağdışı' iması
MSNBC News Bahçeli: MHP'nin eli taşın altında
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait Anakent Sosyal Tesisleri’nde yapılan toplantıya, ANAP’ın 10 il ve 130 ilçe başkanı katıldı. Toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Yılmaz, partililere, hakkındaki Meclis soruşturmalarından aklanması nedeni ile “Düşmez kalkmaz bir Allah ve şimdi karşınızdayım” diyerek seslendi.
       Yılmaz toplantıda, “Avrupa Birliği’ne girmenin devletin refahını ve Türk insanının mutluluğunu sağlayacağını düşünüyorsak, bu konuda herkesin kendi üzerine düşen görevi yapması gerekir” dedi.
       
HÜRRİYET VE HUKUK ANLAYIŞI
       Avrupa Birliği’ne girip de fakirleşen ülke olmadığına işaret eden Yılmaz, Batı’yı Batı yapan unsurun başında, insan hak ve hürriyetini herşeyin başında tutan hukuk anlayışı olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinde attığı adımların yeterli olmadığını anlatan Yılmaz, kendilerinin bunu kişisel ve partisel bir mücadele olarak görmediklerini de belirtti. Türkiye’nin çağdaş dünyanın dışında kalmasından çıkarı olanlar bulunduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, Türkiye’nin bunlara rağmen özgürlükleri genişleteceğini ve Avrupa’yla bütünleşeceğini vurguladı. Avrupa Birliğine tam üyelik yolunda Türkiye’nin yapması gerekenlere değinen Bakan Yılmaz, idam cezasının kaldırılması konusunda, iktidar ortağı MHP’nin tavrını eleştirdi.
       
“ORTAKLAR ATEŞTEN GÖMLEĞİ GİYMELİ”
       Mesut Yılmaz, şöyle konuştu:
       “Türkiye’yi tam üye yapabilmek için, hükümet ortağı partilerin büyük sorumlulukları var. Bu partilerden hiçbiri bu sorumluluklardan kaçamaz. Hükümet ortağı bir parti çıkıp da ‘siz birlikte yapın, ben istemiyorum’ derse, bunu tasvip edemeyiz. Eğer hükümet ateşten bir gömlekse, her parti bu gömleği giymelidir. Avrupa Birliği’ne tam üyeliğe giden yolu, kimse engellememeli, taşın altına herkes elini koymalıdır.”
       Başbakan Yardımcısı, konuşmasında, kapatılan Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan’a Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesi uyarınca verilen hapis cezasını da değerlendirdi. Yılmaz, bu konuda şöyle konuştu:
       “Bize göre Sayın Erbaka’ın fikirleri zararlıdır. Ancak bu fikirleri yasaklamak, daha tehlikeli sonuçlar doğurur. Fikirlerine sonuna kadar karşı olmakla beraber, fikirlerinden ötürü hapse girmesine de sonuna kadar karşıyız.”
       Demokrasiyi “Türkiye için, Türk insanı için” istediklerini anlatan Bakan Yılmaz, bazı kesimlerin ise kendilerine lazım olduğu zaman demokrasi istediklerini kaydetti.
       
“AB’YE ENGEL: HANTAL DEVLET
       Mesut Yılmaz, dün partisinin Samsun il teşkilatında basına kapalı olarak yaptığı toplantıdan önce, Samsun Büyükşehir Belediyesi Asfalt Üretim Tesisi’nin açılış ve Taflan Göleti’nin temel atma törenlerine katıldı. Yılmaz, ilk törende yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği yolunda demokratikleşme çabalarının önündeki en büyük engelin “hantal, insanı hiçe sayan devlet yapısı” olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği için hem siyasi hem de ekonomik açıdan yerine getirmesi gereken bir takım görevlerinin söz konusu olduğuna dikkat çekmişti. Yılmaz, Eylül ayı içerisinde Avrupa Birliği’nin bir katılım ortaklığı belgesi hazırlayarak Türkiye’den beklentilerini dile getireceğini bildirdi.
       
MAHALLİ İDARELER
       Mahalli idarelerin yaşadığı sıkıntılara değinen Yılmaz, ANAP iktidarı dönemindeki düzenlemelerle mahalli idareleri yetki ve kaynak bakımından güçlendirdiklerini kaydetti. Yılmaz, şöyle konuştu:
       “Ancak, mahalli idareleri güçlendirme yönünde başlattığımız bu atılımlar maalesef bizden sonraki dönemlerde sürdürülememiştir. Değişen ihtiyaçlar ve gelişen şartlar doğrultusunda mahalli idarelere gerekli şartlar sağlanamamıştır. Biriken sorunlar mahalli idareleri idari bakımdan ağır vesayet altına sokmuştur. Mali bakımdan da tükenme noktasına getirmiştir. Son birkaç yıldır mahalli idarelerimiz yeniden etkin bir hizmet kuruluşu haline getirmenin mücadelesi içindeyiz. Ancak, üzülerek belirtmek zorundayım ki, bu mücadelemizde yalnız kaldık. Tüm gayretlerimize, tüm zorlamalarımıza rağmen mahalli idareler reformunu henüz Meclisten çıkaramadık. “ Yılmaz, yeni yasama dönemin öncelikli konularından biri olarak gördükleri mahalli idareler reformu yasa tasarını 2000 yılı sonun kadar meclisten çıkarılması için ellerinden geleni yapacağını söyledi.
       
YEREL YÖNETİM VE DEMOKRATİKLEŞME
       Yerel yönetimlerin güçlenmesinin sadece vatandaşa hizmet açısından değil, demokratikleşme açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden Mesut Yılmaz, “Ülkemizde demokratikleşme çabalarının önündeki en büyük engellerden birisi hantal, insanı hiçe sayan devlet yapısıdır. Biz Türkiye’de önceliği insana veren devleti bir hizmet yapısı haline getiren demokrat, özgürlükçü, çağdaş devlet anlayışını hakim kılmak amacındayız” dedi.
       Başbakan yardımcısı Yılmaz, bu konuda yaptıkları mücadelede her zaman yalnız kaldıklarını belirterek, “Kimi zaman ithamlarla karşı karşıya kaldık, bühtanlara maruz kaldık. Ama hiçbir zaman elimizi taşın altına sokmaktan kaçınmadık” diye konuştu.
       
“YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”
       Bakan Yılmaz, Taflan Göleti’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada da göletin 475 hektar toprağı suya kavuşturacağını kaydetti. Yeni bir hizmeti daha başlattığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: “Ama kim bilir, belki yarın birileri bu göletin temelini attığımız için bizi Yüce Divan’a göndermeye çalışırlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz yolumuza devam edeceğiz. Bu ülkeye ve millete hizmet için yaptığımız her işin hesabını veririz. Bu dünyada da veririz, öteki dünyada da veririz. Türkiye’de elbette bir gün, siyasetçiler yaptıkları hizmetlerden dolayı değil, yapmadıkları, başaramadıkları işlerden dolayı hesap vermek zorunda kalacaklardır. İşte o zaman Türkiye gerçekten kurtulmuş olacaktır. Ülkemizde siyasetin en önemli sorunu budur. Çektiğimiz sıkıntıların çoğu (bana değmeyen yılan bin yaşasın) mantığı yüzündendir. “
       
MEMUR MAAŞLARI
       Yılmaz, tören alanında açılan “İsyan etmeyen memurun insanlığından şüphe ederim” ve “Bundan sonra zam kadar çalışacağız” pankartlarına da değinerek, DSİ’nin teknik personelinin “ücret adaletsizliğiyle karşı karşıya olduğunu bildiğini” söyledi. Hükümete Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi verildiğini hatırlatan Yılmaz, “Ücret adaletsizliğinin giderilmesi için KHK çıkarılması konusunda, Başbakan Yardımcısı olarak elimden geleni yapacağım” dedi.
       
KARADENİZ’E HİZMET
       Mesut Yılmaz, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafında yaptırılan Ağabali Köprülü Kavşağı’nın açılışında yaptığı konuşmada, uzun bir süredir Samsun’a gelemediğini belirterek, “Geçmişte yaptığımız hizmetlerin hesabını vermek zorunda bırakıldık. Yaptığımız hizmetlerden dolayı Yüce Divan’a gönderilmek istendik. Önümüzdeki dönemde de riski ve tehlikesi ne olursa olsun, Türkiye’ye ve Karadeniz’e hizmet etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.
       Yılmaz, geçmişte eline geçen her fırsatı Karadeniz’in kaderini değiştirmek için kullandığını kaydederek, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Projesi’nin bunlardan birisi olduğunu söyledi. Bölgedeki en önemli sorunun ulaşım olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
       “Uğruna Yüce Divan’a gitmeyi bile göze aldığımız bu projenin akamete (Sonuçsuz) gitmesine göz yummayacağız. Karadeniz Sahil Yolu’nun sonuna kadar takipçisi olacağız.”
       
ENERJİ SORUNU
       Mesut Yılmaz, dünyanın en zengin su kaynaklarının Karadeniz’de bulunduğunu ve bu suların boşa aktığını kaydederek, “Çoruh Nehri üzerinde 4 ayrı baraj projesi bulunmaktadır. Mavi Akım Projesi Karadeniz’e ve Samsun’a önemli katkılar sağlayacaktır. Boru hattından Rusya’dan 16 milyar metreküp doğal gaz alınacak. Bu doğalgaz ülkemize Samsun’dan teslim edilecek ve yöreye birkaç imkanı da beraberinde getirecektir. Kentin ısınma ve çevre sorunu da bu sayede çözülecektir. Bu arada, doğalgaz işleyecek santralin yapılması da kaçınılmaz oldu” dedi.
       Vatandaşlardan karamsar olunmamasını da isteyen Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, “Ben Türkiye’nin ve Karadeniz’in geleceğinden umutluyum” diye konuştu.
       
“ANAVATAN FARKI”
       Köprülü kavşağın, öngörülen süreden bir yıl önce tamamlandığı için ilgililere teşekkür de eden Yılmaz, “Samsun’da, önceki ve şimdiki dönem belediye başkanlarını karşılaştırın. Aradaki fark Anavatan farkıdır” dedi.
       Açılış törenine, Devlet Bakanları Mehmet Keçeciler, Yüksel Yalova ve Rüştü Kazım Yücelen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile Turizm Bakanı Erkan Mumcu da katıldı.
       Yılmaz’la birlikte Devlet Bakanları Mehmet Keçeciler ve Rüştü Kazım Yücelen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan’da Samsun’a geldi. Yılmaz, Başbakan Yardımcısı olduktan sonra ilk ziyaretinin Samsun olduğunu belirterek gezi programı hakkında gazetecilere bilgiler verdi. Yılmaz’ın karşılama törenin de, bir grup ticari taksicinin, “LPG’li Ticari Araçlar Sizden Çözüm Bekliyor” pankartı açmaları dikkati çekti.
       
 
       
    MSNBC News Yılmaz Isparta'da temel attı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları