Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Siyaset de değişiyor
 
Başbakan Ecevit’in özerk kuruluşlarla ilgili çıkışı, Türkiye’de siyasetin de değişmek zorunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Daha doğru bir ifade ile siyasetin değişmekte olduğunu bundan daha iyi ortaya koyan bir örnek de bulunamaz gibi geliyor bana.
 
 
1 Nisan —  Bir başbakan, bazı kamu kuruluşlarına nüfuz demediğini ortaya koyuyor. Bu çok önemli bir gelişme.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Pek çok yazımda vurguladım; Meclis’ten geçen yasalar öyle değişiklikler ve düzenlemeler getiriyor ki, artık siyasiler eskisi gibi hareket edemeyecek, siyaset de böylece değişecek, diye. Bunu anlamayan kalmadı diye düşünürken, Başbakan’ın çıkışını gördük. Önümüzdeki günlerde siyasilerin buna benzer başka türlü çıkışlarını da göreceğiz; şunu da yapamıyoruz, bunu da yapamıyoruz, diye. Bunlar beklenmesi normal olan ve bence olumlu görülmesi gereken gelişmeler.
       Yani siyasilerin kamu bankalarının yönetimine etki etmesinin bugüne kadar bir yararı görüldü mü ki, Başbakan şimdi çıkmış, “Kamu bankalarının karlı olması için siyasilerin etkesi olmalı” diyor. Hangi siyasi kamu bankalarını karlı hale getirdi ki? Hayır, bu devir bitti.
       Bırakalım kamu bankaları karlı çalışsın. Normali, kamunun banka sahibi olmaması, elindeki tüm bankaları özelleştirilmesidir. Zaten, Başbakan’ın ilk imza sahibi olarak Meclis’e gönderdiği ve oradan yasalarak geçen
       düzenlemelerin amacı da kamu bankalarını özelleştirmeye hazırlamak, siyasilerin bu bankalar üzerindeki etkilerini sıfıra indirmekti.
       Özelleştirme için de bu bankaların karlı hale getirilmesi gerek. Ama karlı hale gelebilmesinin ilk şartı da kamu bankalarına, “Şuraya bunu verin, buraya bunu verin” şeklindeki talimatlarına bir son vermekti. Bu yapıldı.
       Şimdi farkıl ses çıkarmanın hiç bir anlamı yok. Ama, özerk kuruluşların denetiminin en sıkı şekilde yapılmasına da bir itiraz olamaz. Siyasilerin yapması gereken iyi bir denatim mekanizması kurmaktır, bu kurumlara müdahale değildir.
       
ARTIK ‘BABANIN ÇİFTLİĞİ’ YOK
       Şimdiden söyleyelim, Başbakan’ın bugün yaptığı çıkış seçim yaklaştıkça pek çok siyasi tarafından meydanlara taşınacak. İlk vaadlerden biri de, bu özerK kuruluşları yeniden siyasilerin emrine vermek olacak. Ama öyle tahmin
       ediyorum ki, bunlar sadece vaadlerde kalacak. Hele işler daha da düzenli gitmeye başladığında, siyasilerin müdahale olanağı daha da zayıflayacak.Yani siyasiler artık anlamak zorunda ki, artık köylüye, esnafa, memura bol
       keseden vaadler dönemi sona eriyor. Henüz istenen noktaya gelinmediyse de kurallılık, standartlara uyum oturmaya başlıyor. Yok öyle; “Verdimse ben verdim”, “Kim ne verirse onun 5 bin lira fazlasını veriyorum” devirleri
       sona erdi.
       Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “Köşeler yazarların babasının malı mı?” diye haklı bir soru soruyor.
       Soru haklı da soruyu soran haksız. Çünkü millet yetki verdi diye, ülkeyi ‘Babasının çiftliği gibi yönetme’
       hakkı da kimsede yoktu. Ama Demirel 40 yıl öyle yaptı. Yukarda yazdığım iki örnek cümlenin sahibi de kendisi.
       Demirel devri sona eriyor. Yapması gereken köşesine çekilmek de değil. Artık siyasi hayatına son verdiğini belirterek, akil bir adam olarak bugunü kadar yaptığı yanlışları örnek göstererek, ülkeye yararlı olmaktır.
       
ÖZEL SEKTÖR DE DEĞİŞECEK
       Başbakan’ın yakınmasında, “Özel sektör bana geliyor, ama onlara birşey söyleyemiyorum” diyerek, sıkıntısının nereden kaynaklandığını ortaya koydu. Sadece siyasiler değil, bu ülkenin medyasından özel sektörüne, eğitim
       kurumlarından bürokrasisine kadar her kesim değişecek. Artık, öyle Ankara’ya gidip, siyasilere baskı yapıp kamu bankalarından ucuz kredi koparma devri sona eriyor. Başbakan’ın bağırması da bundan. Özel sektör de bu çabalardan vazgeçip, siyasete sığınacağına, piyasa kurallarına göre hareket edecek. İflas eden edecek, iyi yöneten ise ayakta kalacak.
       
ŞARON KASAPLIĞINI GÖSTERİYOR
       Orta Doğu’da yaşananlar giderek daha büyük bir felakete dönüşüyor. İsrail Başbakan’ı Şaron, Başbakan olmasından önce El Aksa Camii’ne yaptığı ziyaret ile ortalığı birbirine kattı, kalıcı bir barışı, son imzadan alıkoydu. Küçük siyasi geleceği için bunu yapti ve başarılı da oldu. Ama o günden belliydi, İsrail’de sertlik rüzgarlarının eseceği.
       Sonuç ortada; iki halkın da ağır bedel ödediği bir fatura ortaya çıktı. Bence, bu fatura Şaron’un faturası ve ne acıdır ki dünya hala bunu görmüş değil.


       Türkiye yeterli etkinlikte siyaset izleyemedi. Roma- Galatasaray maçı sonrası İtalyan polisine, “Musollini’nin polisleri” diyen Dışişleri Bakanı İsmali Cem’den, “Şaron kasaplığını yine gösteriyor” demecini de beklerdim.
       Ama cesareti olamadı. Arap ülkeleri ise sanki, “Orada bir Filistin devleti kurulmasın” anlayışındalar. Sanki elleri kolları bağlanmış, oturuyorlar; kendi aralarında bile anlaşma sağlayamıyorlar. AB, sadece İsrail’i kınayan demeçlerle yetiniyor. ABD ise hala fanatik İsrail taraftarlığını bırakmıyor. 11 Eylül sonrasının en önemli yanlışlığını yapıyor. Filistin’de barış sağlanmadan, dünya barışı çok zor. İsrail’in estirdiği terörün ABD’ye de maliyeti çıkabilir.
       Çok geç kalındı, Şaron’a dün “Dur” demeyenler, bundan sonra onu durdursa bile, dünya barışına büyük darbe indirdiler. İsrail’de yaşananlar fanatizmi daha da güçlendirecek, bunun anlamı da daha çok masumun zarar görmesi değil mi?
       
 
       
    MSNBC News Bahçeli'nin, 'MHP kurmayları' merakı
MSNBC News Eski solcularla ülkücülerin dikkatine
MSNBC News Samimiyet birazcık
MSNBC News Kamu zammında adalet yok!
MSNBC News Ayrık otları meselesi
MSNBC News Birileri İsrail'e "dur" demeli
MSNBC News Komşular çok önemli
MSNBC News Ortaklar arasında yanık savaşları
MSNBC News İhanet (!) sürüyor
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları