Home page
Haber Menüsü


Arçelik Brandt’la büyüyecek
Arçelik Genel Müdürü Esgin, Fransız beyaz eşya üreticisi Brandt’ın alınmasıyla, Arçelik’in iki yılda Avrupa’nın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi olacağını söyledi. Esgin, yılsonu itibariyle 250 milyon dolarlık ihracat hedefinin tutacağını kaydetti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Aralık— Türkiye’nin ve Koç Holding’in en büyük en büyük şirketlerinden Arçelik, mali sıkıntıya düşerek konkordato ilan eden Moulinex Brandt Grubu’nun beyaz eşya üreticisi Fransız Brandt’ı alarak Avrupa’da büyümeyi hedefliyor. Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, geçen Ekim ayında açılan ihaleye katılan Arçelik’in Brandt’ın alınması halinde Avrupa’nın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi olacaklarını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Koç Holding'e yeni CEO: Özaydınlı
MSNBC News Koç'ta 2002'de değişiklik yok
MSNBC News Unicredito Koç'a stratejik ortak
MSNBC News Beyaz eşya yüzde 8 ucuzlayacak
MSNBC News Arçelik, Brandt'a teklif verecek
Internet Sites Arçelik web sitesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Esgin, ihalenin Ocak ayı ortasında sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
       
BRANDT ARÇELİK’İ BÜYÜTECEK
       Nedim Esgin, yaptığı açıklamada, Arçelik’in karlı büyüme ilkesini daha ağırlıklı olarak yurtdışına taşımak istediğini ve Brandt girişiminin bunun ilk belirtisi olduğunu söyledi. Fransa’da Moulinex grubunun iflas eden beyaz eşya üreticisi yan kuruluşu Brandt şirketinin satışına ilişkin ihaleye katıldıklarını anımsatan Esgin, şunları kaydetti:
       “Arçelik, söz konusu Avrupalı şirketi almaya başarırsa iki yıl içinde Avrupa’nın sektöründe üçüncü büyüğü olur. Ocak ortası gibi sonuçlanmasını beklediğimiz Brandt konusu, gerek üretim noktaları, gerekse Avrupa markalarıyla Arçelik’i dünyada farklı bir konuma getirecektir.”
       Şu anda dünyanın en tanınmış yabancı firmaların Türkiye’de beyaz eşya pazarında faaliyet gösterdiğine, artık ülke pazarları konseptinin yerini küresel pazarın almaya başladığına işaret eden Esgin, Arçelik’in nitelikli insan kaynağı ve teknolojik kapasitesinin sadece Türkiye’de değil dünyanın herhangi bir ülkesinde tüketici ihtiyacını karşılamaya yeterli oluğunu vurguladı.
       
BRANDT 4. SIRADA
       Arçelik’in talip olduğu Fransız Brandt, Avrupa’nın dördüncü büyük beyaz eşya üreticisi konumunda. Şirketin Polonya, İsrail, İspanya, Fransa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde fabrikası bulunuyor.
       Brandt’ın ürün yelpazesinde bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın gibi beyaz eşya ürünleri yer alıyor. Brandt’ın sahip olduğu markalar ise Brandt & De Dietrich, Blomberg, Crystal, Elektra Bregenz, Ocean, Polar, Samet, Sangiorgio, Sauter, Thomson, Vedette.
       
BEYAZ EŞYA PAZARI % 40 DARALDI
       Esgin, yurtiçi beyaz eşya pazarının geçen yıla oranla yüzde 40 oranında daraldığını, ancak yurtiçindeki daralmaya karşılık ihracatta gidişin daha olumlu olduğunu söyledi.
       Kriz nedeniyle iç pazar daralırken, talebin de daha ucuz mal ve modellere kaydığını, bu nedenle Altus markalarının pazar payının arttığını belirten Esgin, “Bu yıl ilk iki devre olumsuz etkilenen karlılığımız, üçüncü dönemde başabaş noktasına geldi. Yılı tüm olumsuzluklara rağmen karlı bitireceğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu. Esgin, ihracatta yeni pazarlara girdiklerini belirterek, şunları söyledi:
       “Güney Amerika ve Baltık Cumhuriyetleri yeni eklenen pazarlar oldu. Uzakdoğu’da satış noktaları artırıldı. Tüm bunların sonucunda, yılın ilk dokuz ayında ihracat gelirimiz yaklaşık 220 milyon dolar civarında gerçekleşti. Yıl sonu itibariyle 250 milyon dolarlık hedefimizin tutacağını tahmin ediyoruz. 2000 yılında ihracat rakamımız ise 203 milyon dolardı.”
       Arçelik’in gerek ciro, gerekse karlılık katkısında Koç Topluluğu nezdindeki öneminin aynen sürdüğünü vurgulayan Esgin, “Arçelik, amiral gemisi rolünü üstlenmeye devam ediyor” dedi.
       
2002 DAHA KÖTÜ OLMAYACAK
       Yeni yıla ilişkin görüşlerini açıklarken, 2001 yılında sadece Türkiye ekonomisi değil, dünya ekonomisinde de ciddi durgunluklar gözlendiğine dikkat çeken Esgin, şöyle konuştu:
       “Bu durgunlukların yerini ekonominin eski canlı günlerine bırakması zaman alacaktır. Fakat, özellikle iç piyasada Türkiye ‘dip’ noktaları gördü diye düşünüyorum. Her ne kadar ekonomide oluşan tahribatın onarılması zaman alacak da olsa 2002 yılı bu yıldan kötü olmayacak ve özellikle yılın ikinci yarısından itibaren yavaş yavaş artış trendi başlayacaktır. Biz de bu düşünce ile, 2002 hedeflerimizi hem Türkiye’de hem de yurtdışında ürünlerimizi sattığımız 55 ülkede bu yıl gerçekleşen satışların üzerinde belirledik.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları