Home page
Haber Menüsü


 
ATO Başkanı Sinan Aygün
‘Yarım kalan yatırıma 130 milyar $ harcandı’
ATO Başkanı Aygün, 2001 yılında yarım kalan yatırımlara 130 milyar dolar harcandığını belirterek, gelecek yıl hükümetin temkinli hareket etmesini istedi.
Ankara
AA
 
    22 Aralık—  Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’de siyasi popülizm nedeniyle 5556 yatırımın yarım kaldığını, bugüne kadar bu yatırımlara 130 milyar dolar harcandığını bildirdi. Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin her kilometrekaresine 621 bin 341 dolar yanlış yatırım yapıldığını, ülkenin “yanlış yatırımlar açık hava müzesi” haline geldiğini öne sürdü. Türkiye’yi, Arjantin’e yaklaştıran nedenin yanlış siyasi kararlar, yanlış yatırımlar olduğunu bildiren Aygün, şunları kaydetti:  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Her iki ülke de kısa vadeli politikalar, siyasi ihmaller ve hatalar yüzünden 2000’li yıllara sıkıntı içinde girdi. Türkiye, siyasi popülizm nedeniyle 5556 adet yatırım yarım bırakıldı. Bugüne kadar bu yatırımlara 130 milyar dolar harcandı. Söz konusu yatırımların bitmesi için 355 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor. Bugünkü bütçe olanakları içinde, yarım kalmış yatırım stoku ancak 100 yılda bitirilebilir.”
       
HER METREKAREDE 16 CENT
       Türkiye’nin yüzölçümünün 780 bin 576 kilometrekare olduğunu hatırlatan Aygün, şöyle devam etti:
       “Her kilometrekareye 166 bin 543 dolarlık, metrekaresine 0,16 dolarlık yarım kalmış yatırım harcaması yapılmış, bu yatırımların bitmesi için kilometrekareye 454 bin 792 dolar, metrekareye 0,46 dolar daha harcama yapmak gerekmektedir. Buna göre yanlış yatırımların kilometrekare maliyeti 621 bin 336 dolardır. Yarım kalmış ve neredeyse bitmesi imkansız hale gelmiş yatırımlar yüzünden Türkiye, Arjantin ligine düşmüştür. Sadece Ayaş tüneline 200 milyon dolar para gömülmesine rağmen, bu proje 100 milyon dolar daha paraya ihtiyacı vardır. Anadolu’nun birçok yerine yapılan havaalanları şimdi tek tek kapatılmaktadır. İstanbul için elzem olarak görülen Sabiha Gökçen Havaalanı 600 personeli ile yolcu beklemektedir. Türkiye, dünyanın en büyük yanlış yatırımlar müzesi haline gelmiştir.”
       
ARJANTİN İBRET VERİCİ ÖRNEK
       Arjantin’de yaşananların ibret verici olduğuna dikkat çeken Aygün, Türkiye’nin bu olaylardan ders çıkarması gerektiğini belirtti. IMF politikaları uygulayan ülkelerin son derece dikkatli olmaları gerektiğinin bir kere daha ortaya çıktığını kaydeden Aygün, şunları söyledi:
       “Hiçbir ülke uzun süreli IMF politikalarının altından kalkamaz. Hiçbir demokratik ülke bu politikaların ağırlığına dayanamaz. Türkiye, bir an önce çıkış yolunu bulup IMF programını tamamlamalıdır. Arjantin’in ipini çeken IMF, yarın Türkiye’nin gözünün yaşına bakmayabilir. 2002 yılında hükümetin son derece itidalli hareket ederek siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa meydan vermemesi gerekir.”
       
TÜRKİYE ARJANTİN GİBİ OLMAZ
       Sinan Aygün, Açık Hava Reklamcıları Derneği’nin toplantısında da yaptığı konuşmada, önemli bir kriz yaşayan Arjantin’in ekonomik göstergeler itibariyle Türkiye’den çok daha iyi bir durumda olduğunu ancak Türkiye’nin taşıdığı şuur, birlik beraberlik bilinci ve Türklük şefkatinden ötürü Arjantin gibi olmayacağını söyledi.
       Aygün, konuşmasında, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) alınan son kredinin “kriz bitti” havasını yarattığını ancak alınan paranın borç olduğunu ve bu paranın faizini ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in dahi bilmediğini öne sürdü.
       Yardım almakla sorunların çözülemeyeceğini belirten Aygün, Türkiye’nin en önemli sorununun güven sorunu ve buna bağlı olarak da üretim yapamamak olduğunu ifade etti.
       “Şu anda biz sadece pansuman yapıyoruz tedaviye başlayamadık” diyen Aygün, borçlanmanın olabileceğini ancak Türkiye’nin yavaş yavaş elinin kolunun bağlandığını söyledi.
       Yaşanan ekonomik krizin Türkiye için aslında iyi olduğunu kaydeden Aygün, “Kriz Türkiye’nin geleceği açısından iyi oldu. Toparlanmaları gerekiyordu. Artık Türkiye’nin yeniden yapılanması lazım. Devletin özel sektörün yapacağı işlerle ilgilenmemesi lazım” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları