Home page
Haber Menüsü


Euro öncesi ulusal paralar yastıkaltından çıkıyor
Yılbaşında Euro’ya geçiş öncesi, Avrupa Birliği’nde ulusal paralar yastık altından çıkıyor. Bu arada, AB Komisyonu 3.6 milyar adet bozuk paranın piyasaya dağıtıldığını açıkladı.
Brüksel
AA
    21 Aralık—  Avrupa ortak para birimi Euro’nun dolaşıma çıkmasına 10 gün kala, ulusal paralar yastıkaltından çıkmaya başladı. Uzmanlar, bu dönemde ‘kara para aklama’ hareketinin yoğunlaşacağını bildirirken, AB Komisyonu da tanışma amacıyla Euro’yu kullanacak ülkelerde 3.6 milyar bozuk paranın satış yoluyla piyasaya sürüldüğünü açıkladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Rau, kuyruğa girerek Euro aldı
MSNBC News Euro için geri sayım başladı
MSNBC News Avusturyalılar Euro'yla tanıştı
MSNBC News İtalya'da Euro pahalılık getirdi
MSNBC News Euro Kosova'ya geldi
MSNBC News Euro'ya geçiş Rusya'ya yarayacak
MSNBC News Blair'den Euro'ya tarihi destek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Belçika’da, “yastık altında” sakladıkları nakit paraların bir süre sonra geçersiz olacağını göz önünde bulunduran Belçikalılar, “Nereden buldun?” sorusuna muhatap olmak korkusuyla, bu paraları banka hesaplarına aktaramıyorlar. Son aylarda çek, banka ve kredi kartı harcamalarının azaldığına, nakit harcamaların çok arttığına dikkati çeken uzmanlar, kapsamlı bir “kara para aklama” hareketinin sürdüğünü belirtiyorlar.
       Antika, tablo, mücevher gibi eşyaların veya sanat eserlerinin fiyatlarında ve satışlarında artış olduğu, müşterilerin bu alımları nakit parayla yaptıkları ve faturaları düşük gösterdikleri ifade ediliyor.
       
DEĞERLİ EŞYALARLA ‘TAKAS’
       Kimlik sorulmadan yapılan bu tür satışlarda, piyasadan kalkacak olan ulusal paraların değerli eşyalarla “takas edildiği”, bu eşyaların, euro uygulamasının başlamasından sonra tekrar satışa sunulabileceği bildiriliyor.
       Belçika yasalarına göre, 400 bin frankı (yaklaşık 15 milyar TL) geçen miktarda satış veya işlem yapan tüccarlar, şirketler, bankalar ve noterler, alıcıların kimliğini belirlemek ve bu hareketi Maliye Bakanlığı’na bildirmekle yükümlü bulunuyor.
       Nakit para trafiğinin en fazla arttığı “Euroland” ülkelerinin başında Fransa, İspanya, Hollanda, Almanya ve Belçika’nın geldiği belirtiliyor.


        Mafya ve suç örgütlerinin de ellerindeki paraları euro veya dolar ile değiştirme paniği yaşadıkları belirtiliyor.
       Piyasaya giren nakit parada ani artışın, özellikle inşaat sektöründe ve sanat eserlerinde fiyatların yükselmesine neden olduğunu bildiren uzmanlar, Belçika’da, Maliye Bakanlığı’nın, “olayın bilincinde olduğunu, gelişmeleri izlediğini ancak euro’ya geçişin aksamasını önlemek amacıyla, kara para aklayanların üzerine müfettiş göndermemeyi tercih ettğini” anlattılar.
       
ENFLASYON YAŞANABİLİR
       Belçika frankının, iki aylık uyum sürecinden sonra, 28 Şubat 2002’de tedavülden kalkacağını hatırlatan uzmanlar, ulusal paranın “küçük bir enflasyona” hedef olmasının beklendiğini, bunun doğal sayılacağını ifade ettiler.
       Euroland ülkelerinde, son birkaç ayda “yastık altından çıkıp” nakit olarak piyasaya akan ulusal para miktarının milyarlarca euro değerinde olduğu belirtiliyor.
       Brüksel Üniversitesi profesörlerinden maliye avukatı Thierry Afschrift, “yastık altında para saklamanın ilkel bir yaklaşım olduğunu” söyleyerek, özellikle yaşlı kişilerin bunu yapmayı sürdürdüklerini belirtti.
       Afschrift, bankalara 10 bin euro üzerinde, yüksek miktarda nakit para yatıranların durumlarının özel komisyonlar tarafından incelendiğini ve bazılarının savcılığa bildirildiğini belirtti.
       
KAĞIT PARA MİKTARI ÇOK ARTTI
       Belçika Merkez Bankası, son haftalarda, piyasadaki yüksek değerli kağıt para miktarının çok arttığını bildirdi. Uzmanlar, euro’ya güvenmeyen insanlar arasında, ulusal paralarını ABD dolarına çevirmeyi tercih edenlerin çokluğuna da işaret ediyorlar.
       Avrupa polisi Europol, AB ülkeleri genelinde, euro’ya geçiş kapsamında kara para aklama olaylarına karşı alarmda olduğunu açıkladı.
       Öte yandan, Rus mafyasının 32,7 milyar euro değerinde Alman markını ve diğer Avrupa paralarını dolar ile takas edeceğini öne süren Belçika BBL bankası uzmanları, “500 euro’luk kağıt paraların, 100 dolarlık kağıt paralardan daha az yer tutacağını” hatırlatarak, mafyanın euro’ya yönelmesinin yararlı olacağını ima ettiler.
       
3.6 MİLYAR BOZUK PARA SATILDI
       AB Komisyonu, ortak para birimi Euro ülkelerinde 3,6 milyar adet bozuk paranın satış yoluyla piyasaya sürüldüğünü bildirdi.
       Komisyon, AB vatandaşlarının madeni paralar ile “tanışmaları” amacı ile 1 Ocak 2002’den önce kullanılmamak koşuluyla, 122 milyon paket halinde satışa sunulan Euro’ların “kapışıldığını” belirtti.
       AB Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Pedro solbes, AB vatandaşlarının Euro’ya gösterdikleri ilgi ve sıcak karşılamanın “pozitif bir işaret” olduğunu söyledi.
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları