Home page
Haber Menüsü


IMF: 2002’de büyüme % 4.1, enflasyon 46.4
IMF, gelecek yıl Türkiye’nin yüzde 4.1 büyümesini, enflasyon oranının da yıllık ortalama olarak yüzde 46.4 gerçekleşmesini bekliyor.
Washington
AA
    18 Aralık—  Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayınladığı “Dünyanın Ekonomik Görünümü” raporunda, Türk ekonomisinin gelecek yıl yüzde 4.1 büyümesinin, tüketici fiyatlarında enflasyon oranının da yıllık ortalama olarak yüzde 46.4 gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF'den 10 milyar doların 7'si bütçeye, 3'ü rezerve
MSNBC News IMF ile 3 yıllık stand-by'da uzlaşma
MSNBC News IMF, emekli sayısını kabul etti
MSNBC News IMF'den yeni koşullar
MSNBC News Derviş: IMF desteği için 3 yasa şart
MSNBC News IMF, liderlerden 'taahüt' isteyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  11 Eylül terörist saldırılarının, dünya ekonomisinde yol açtığı olumsuzlukları içeren raporda, Türkiye’nin de, birçok başka gelişmekte olan piyasa gibi bu olumsuzluklardan payını aldığı vurgulandı. Ekim ayında yayımlanan ancak 11 Eylül saldırılarının olumsuz etkilerinin yer almadığı rapor, bugün güncellendi. Raporun, Türkiye bölümünde şu görüşler dile getirildi:
       “Türkiye’nin, Ağustos başından sonra iyileşme işaretleri gösteren ekonomik durumu, 11 Eylül ve sonrasında yara aldı. Terörist saldırıların hemen ardından artan faiz oranları daha sonra büyük ölçüde düştü. Ancak Türkiye, yüksek iç ve dış finans ihtiyaçları göz önüne alındığında yatırımcıların yaklaşımlarındaki değişimlerden etkilenebilir. Finansman kaygılarına, uluslararası özel finans piyasalarından kredi almanın zorlaşması ihtimali, özelleştirme için uygun olmayan ortam ve ticaret ve turizm gelirlerinde büyümenin beklenenden düşük kalabilmesi katkıda bulunuyor.”
       
TL’NİN GERİLEMESİ ENFLASYONU ETKİLEDİ
       Türkiye’nin ekonomik yönden düze çıkmasının 11 Eylül’den dolayı gecikmesinin yanı sıra, bu yılki küçülmenin beklenenden daha şiddetli olacağı ve gelecek yılki büyümenin daha yavaş gerçekleşeceği saptamalarında bulunulan raporda, devamla şöyle denildi:
        “Enflasyonun düşmesi süreci, yılbaşından bu yana TL’nın dolar karşısında yüzde 50’den fazla değer kaybetmesinden (14 Aralık itibariyle 21 Şubat’tan sonra devalüasyon oranı yüzde 52, dolardaki artış yüzde 108.3 oldu) olumsuz etkilendi. 2002’de ise enflasyonun düşmesi bekleniyor. Olumsuz olasılıklara karşı Türk hükümeti, 2002 yılı mali hedeflerinin karşılanması için ek önlemler aldı ve 2002-2004 yıllarını kapsayan güçlendirilmiş bir programın formülasyonu üzerinde çalışıyor. Makro ekonomik ve finansal istikrar yönünde elde edilen başarıların üzerine inşa edilecek olan bu programda bankacılık sektörü reformlarının tamamlanması, özelleştirmeye ve özel sektörün gelişiminin canlandırılması ve kamu sektörü idaresi ve verimliliğinin ilerletilmesi yönünde kararlı adımlar atılacak.”
        IMF raporunda, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 6.1 küçüleceği, enflasyonun da yıllık ortalama olarak yüzde 53.9 olacağı belirtildi. Fon’un büyüme hesaplaması, gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) değişime dayandırıldı. Enflasyon hesaplaması da, yılbaşından yılsonuna kadar olan fiyat değişimleri yerine, aylık enflasyonların ortalamasından yola çıkılarak yapıldı.
        IMF, yılda iki defa yayınladığı “Dünyanın Ekonomik Görünümü” raporlarında, ülkelerin mevcut ekonomik durumlarını değerlendiriyor ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunuyor.
        Ekim ayında yayınlanan bu yılın ikinci raporunda, 11 Eylül saldırılarının etkisi işlenmediği için IMF, bugün yayınladığı raporla verileri güncelleştirdi. Ekim ayındaki raporda, Türk ekonomisinin gelecek yıl yüzde 5.9 büyüyeceği ve enflasyonun yüzde 32.7 olacağı tahmin edilmişti.
        Ancak 11 Eylül’ün etkilerinden dolayı bu rakamlar, bugün yayınlanan raporda değiştirildi.
       
DÜNYADA SON 8 YILIN EN DÜŞÜK BÜYÜMESİ
       “Dünyanın Ekonomik Görünümü” raporunda, dünya ekonomisinin, bu yıl ve gelecek yıl, son sekiz yılın en düşük büyümesini gerçekleştirecek. Raporda, 11 Eylül’deki terörist saldırıların da etkisi nedeniyle, dünya ekonomisinin bu yıl için yüzde 2.4 düzeyine indirilerek revize edilen büyüme rakamı, gelecek yıl için de yüzde 2.4 olarak öngörüldü.
       Fon, daha önce, bu yıl için büyüme oranını yüzde 2.6, gelecek yıl için ise yüzde 3.5 olarak öngörmüştü.
       Gelişmekte olan ülkeler içinde, en yüksek büyüme oranı, bu yıl için yüzde 7.3 ile Çin’de olacağı tahmin ediliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları