Home page
Haber Menüsü


Meral’den tasarruf genelgesine eleştiri
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, kamu kesiminde 50 yaşın üzerinde emeklilik hakkını kazanan 39 bin kişinin bulunduğunu belirterek, bunların emekli olması halinde 1 katrilyon liranın üzerinde kıdem tazminatı alacaklarını bildirdi.
Ankara
AA
3 Aralık— Meral, Türk-İş Genel Merkezi’nde düzenlendiği basın toplantısında, Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla yayınlanan tasarruf genelgesini eleştirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genelgede, krizi önleyecek önlemin bulunmadığını iddia eden Meral, “IMF’ye ve Dünya Bankası’na gösterdiğiniz sadakatı kanunlarımıza, altına imza attığınız toplu sözleşme ve protokollere de gösterin ve bu genelgeyi durdurun. Halkınıza saygınız, ülkenize sevginiz varsa, bu genelgeyi durdurun. Ülkede huzur istiyorsanız bu genelgeyi durdurun” diye konuştu.
       Meral, Türkiye’de yaşanan ekonomik krize işçi, memur, köylü ve esnafların neden olmadığını, krizin siyasilerden kaynaklandığını söyledi. Ülkede kısa sürede 100 milyar doların üzerinde para batırıldığını, hükümetin çalışanlardan yeni fedakarlıklar istediğini kaydeden Meral, toplu iş sözleşmelerinde enflasyonun altında ücret zammını kabul ettiklerini, zam ve farkların bir yıl sonra ödenmesine de “evet” dediklerini anlattı. Yaptıkları fedakarlıkların açıkları kapatmaya yetmediğini ifade eden Meral, şöyle devam etti:
       “Bugün Başbakanlık yeni bir genelge yayınladı. Sayın Başbakan’ın imzasıyla yayınlanan genelgeye göre tüm kamu kurum ve kuruluşlarında 50 yaşın üstünde olup emekliliğe hak kazanmış tüm işçiler işten çıkarılacaktır. 2002 yılındaki ikramiye 2003 yılına ertelenecektir, toplu iş sözleşmelerinde yer alan bazı primler kaldırılacaktır, önceden izin alınmamışsa fazla mesai ücretleri ödenmeyecektir. Yeni işçi çıkarmaları ve toplu iş sözleşmelerinin bazı maddelerinin tahribatı söz konusudur. Bu tam anlamıyla serbest toplu pazarlık düzeninin tahribatıdır. Yıllardır emekten yana olduğunu söyleyen bir Başbakan’ın imzasıyla böyle bir genelgenin yayınlanması, üzüntülerimizi ayrıca artırmıştır.”
       Çalışanların ezildiğini, kazanılmış haklarının geri alınmaya çalışıldığını savunan Meral, “Bu şartlarda sizin 12 Eylülcülerden ne farkınız var?” diye sordu. Hükümeti, altına imza attığı toplu iş sözleşmelerini ve protokolleri hiçe saymakla suçlayan Meral, bu haliyle hükümetin kendilerini “demokratik çizginin dışına çekmek istediğini” ileri sürdü. Hükümetin izlediği çizgiyi aynen kendilerinin de izleyeceklerini ifade eden Meral, “Bütün bunlara rağmen hükümete bir kez daha seslenmek istiyorum. IMF’ye ve Dünya Bankası’na gösterdiğiniz sadakati, kanunlarımıza, altına imza attığınız toplu sözleşme ve protokollere de gösterin ve bu genelgeyi durdurun. Halkınıza saygınız, ülkenize sevginiz varsa, bu genelgeyi durdurun. Ülkede huzur istiyorsanız bu genelgeyi durdurun” diye konuştu.
       
GENELGEYİ BEKLEMİYORDUK
       Meral, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Meral, bu genelgenin çıkacağını beklemediklerini, yaptıkları görüşmelerden böyle bir intiba almadıklarını ifade etti. “Genelgenin çıkışı, IMF’nin teftişe gelmesi bir rastlantı olmaması gerekir” diyen Meral, yarın, Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuyu değerlendireceklerini belirtti. Meral, daha sonra Başkanlar Kurulu’nu toplantıya çağıracaklarını bildirdi. Bayram Meral, bir başka soruyu yanıtlarken, istem dışı emekli olmayacağına dair protokol olduğunu, toplu sözleşmelerin hiçe sayıldığını, bunları hiçe sayan siyasi mantığın yasa dışına çıktığını savundu. Meral, şu görüşleri dile getirdi: “Genelgede (sendikalar katılmasa dahi re’sen bunu uygulayacağız) diyor. Biz ne o toplantılara katılacağız ne de altına bir imza atacağız. Çünkü hükümet altına attığı hiçbir imzaya sadık kalmıyor ki, bundan sonrakilere sadık kalsın. Hükümet artık inandırıcılığını kaybetti. Yapacakları tek şey vardır onurluca halktan aldığını halka teslim etmektir.”
       
EMEKLİLİK İÇİN MÜRACAAT ETMEYİN
       “Hiçbir arkadaşımız emeklilik için müracaat etmesin. İşi aceleye getirmeyelim” diyen Meral, şu anda emekli olmuş ancak kıdem tazminatını alamamış binlerce işçinin bulunduğunu, öncelikle bunların emeklilik ödemelerinin yapılması gerektiğini kaydetti. Bayram Meral, “Şu anda bütün kamuda, bankalar da dahil olmak üzere, bütün emeklilik hakkını kazanmış 50 yaşının üstünde 39 bin kişi var. Bu 39 bin kişi emekli olsa 1 katrilyon liranın üzerinde kıdem tazminatı alacak. Bunun hesabını bile yapmıyorlar. Bunların çalışmasıyla devletin daha karlı olacağını bile bilmiyorlar” diye konuştu. Türk-İş Genel Başkanı Meral, genelgede “krizi kurtarır bir tedbir bulunmadığını” savundu ve konuyla ilgili olarak Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmek istediklerini kaydetti.
       
       
    MSNBC News 50 yaş üstü işçiye zorunlu emeklilik
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları