Home page
Haber Menüsü


Reel sektöre ‘taze kan’ önlemleri
Reel sektörün desteklenmesine dönük önlemler paketi, dün Başbakanlık’ta ekonomiden sorumlu bakanların da katıldığı basın toplantısında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından açıklandı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
1 Aralık — Hükümetin reel sektöre, “nefes alma imkanı” sağlayacak önlemleri belli oldu. Başbakan Bülent Ecevit tarafından bugün açıklanması beklenen, daha sonra ertelendiği bildirilen ve son olarak da Devlet Bakanı Derviş tarafından açıklanacağı bildirilen, reel sektörün desteklenmesine dönük önlemler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından açıklandı.

   
 
       
   
MSNBC News Yine değişti: Reel sektör paketini Derviş açıklıyor
MSNBC News Reel sektöre destek son aşamada
MSNBC News Niyet mektubunda reel sektöre ilgi vaad ediliyor
MSNBC News Reel sektöre desteğe yeni düzenleme
MSNBC News Ankara'da reel sektör zirvesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hisarcıklıoğlu, beraberinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Maliye Bakanı Sümer Oral, Devlet Bakanı Tunca Toskay ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu bulunduğu halde yaptığı açıklamada, “firma borçlarının yeniden yapılandırılacağını, bir Varlık Yönetim Şirketi kurulacağını, kamu bankalarının yöneticilerinin statüsünün özel sektör bankalarının yöneticileriyle aynı olacağını” bildirdi.
Reel sektöre destek paketini Derviş açıklıyor

       
FİNANSAL YENİDEN YAPILANDIRMA
       Hisarcıklıoğlu’nun açıkladığı mutabakata varılan hususlara göre, finansal yeniden yapılandırma konusunda; kriz nedeniyle ödeme sıkıntısına düşmüş, üretim ve istihdam kaybına uğramış firmaların borçlarının yeniden yapılandırılması hızlandırılarak, bu suretle firmaların katma değer yaratmaları, istihdamı sürdürmeleri sağlanacak yasal çerçeve ile ilgili düzenlemeler Başbakanlığa iletildi.
  Önlemler paketinde neler var?
Finansal yeniden yapılandırma tamamlanacak.
Güç durumda olan büyük şirketlere kredi verilecek.
Varlık yönetim şirketi kurulacak.
Kamu banka yöneticileri özel banka yöneticileri ile aynı hukuki sorumluluk altında olacak.
Kredi hacmi artırılacak.
Taşıma sektörü de Eximbank kredilerinden yararlanacak.
2003 yılında enflasyon muhasebesi sistemine geçilecek.
Yurtdışı çıkış harcının dolar yerine TL olarak alınacak.
İşsizlik Sigortası prim oranını indirilece yarım kalmış yatırımlara destek verilecek.
Yatırım teşvik belgesi süreleri bir yıl uzatılacak.

       Ayrıca, konuyla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu gerekli kolaylaştırıcı tedbirleri alacak.
       Bu kanun ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun getireceği avantajlardan, sadece çerçeve anlaşmalarına katılma taahhüdünde bulunan mali kurumlar yararlanacak.
       
VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİ
       Hisarcıklıoğlu’nun açıkladığı mutabakata varılan hususlara göre, firmaların bankalara olan borçlarını satın alacak varlık yönetim şirketi kurulacak. Firmaların yabancı para cinsinden aldıkları kredilere karşılık olarak, bankalara yabancı para cinsinden ipotek verebilmeleri sağlanacak.
       Finansal Yeniden Yapılandırma Programı çerçeve anlaşmaları, TOBB’un görüşleri alınarak hazırlanacak. Söz konusu yasal çerçeveler, büyük firmalar ve KOBİ’leri kapsayacak.
       
BANKA YÖNETİCİLERİNİN CEZAİ SORUMLULUĞU
       Kamu bankaları yöneticilerinin özel banka yöneticileri ile aynı hukuki ve cezai sorumluluğa sahip olması başlığı altında, gerekli düzenlemelerin kanun tasarısına konduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
       “Bu surette kamu bankalarının kredilerine bankacılık teamülleri çerçevesinde işlerlik kazandırılacak. Bu bankaların kobi’lere açtıkları kredilerin hacmi reel olarak artırılacak ve yürürlükteki kobi teşvik kredilerine işlerlik kazandırılacak.”
       
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK
       Mutabakata varılan hususlara göre, Türk Eximbank programlarında uluslararası taşımacılık sektörünün de yararlandırılması amacıyla, karayolu mal taşımacılığa yönelik uluslararası nakliyat pazarlama kredisi programı 2001 Aralık ayında uygulamaya konulacak.
       
ENFLASYON MUHASEBESİNE 2003’TE GEÇİLECEK
       Bu arada Enflasyon muhasebesine 2003 yılında geçilmesi ilke olarak benimsendi. Bu konuda, TOBB’un da katılacağı çalışmaların 2002 yılı ortalarına sonuçlandırılması hedeflendi.
       Hisarcıklıoğlu, önlemlerden büyük firmalar ve KOBİ’ler faydalanacağını belirtti.
       
İHRACATTA KDV İADESİ BASİTLEŞTİRİLECEK
       Ekonomi yönetimi ve iş dünyası arasında mutabakata varılan hususlara göre, Mali Milat konusunda kaygı ve endişeleri giderecek ve işlemleri kayıt içine almayı hedefleyen yeni bir model üzerinde, Hükümet ile Tobb arasında anlayış birliği oluştu.
       İhracatta katma değer vergisi iadelerine ilişkin usuller basitleştirilerek iade süreci hızlandırılacak. Bununla ilgili tebliği, 23 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatıldı.
       Yurtdışına çıkış harcı dolar yerine, Türk lirası olarak alınması ve sınır illeri için günübirlik çıkışlarda harcın kaldırılması üzerinde mutabakat sağlandı.
       
İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM ORANI
       2002 yılı için geçerli olmak üzere, işşizlik sigortası prim oranı işçi, işveren ve devlet katkısından 1’er puan olmak üzere, toplam 3 puan indirilecek ve böylece reel sektöre 750 trilyon liralık ek kaynak yaratılacak.
       Ayrıca, ilave istihdamı teşvik etmek amacıyla Tobb tarafından gündeme getirilen öneriler, işveren, işçi ve hükümet temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından değerlendirilecek ve 31.12.2001 tarihine kadar sonuçlandırılacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları