Home page
Haber Menüsü


Saldırıyla borsalar aşağı, petrol yukarı
Dünya Ticaret Merkezi’ne birbiri ardına iki uçağın çarpması sonrasında, Avrupa borsalarında sert düşüş yaşandı. Wall Street’te işlemler durduruldu. New York Borsası Başkanı Grasso, yarın işlem yapılmayacağını açıkladı.
Londra/New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
11 Eylül— Dünya Ticaret Merkezi’ne iki uçağın çarpması sonrasında, yaşanan tedirginlik Avrupa borsalarında sert düşüşlere neden oldu. New York’taki gelişmeler sonrasında, Londra Borsası’nda işlemler durduruldu. Londra’da Financial Times 100 Endeksi sert satışlarla yüzde 5.7 gerileyerek günü tamamladı. Özellikle ABD Savunma Bakanlığı yakınlarındaki patlama ve ardından Beyaz Saray ve Birleşmiş Milletler Binası’nın boşaltılması, satışlara hız verdi. Londra, günü Ekim 1987’den beri en düşük seviyesinde kapattı.

   
 
       
   
MSNBC News ABD kıyamet gününü yaşıyor
MSNBC News Terörist saldırıdan görüntüler
MSNBC News ABD'de dehşete uluslararası tepkiler
MSNBC News AB: Pearl Harbor'dan beri en kötü saldırı
MSNBC News Arafat ABD'ye saldırıları kınadı
MSNBC News ABD'de dehşet sahneleri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Frankfurt Borsası’nda Dax Endeksi de günü yüzde 10.42 kayıpla kapadı. Paris Borsası’nda CAC 40 Endeksi de gün sonuna doğru hızlanan düşüşle yüzde 7.39 kayıpla kapandı.
       Milano Borsası yüzde 7.79 düşerken, Zürih Borsası günü yüzde 7.07 kayıpla kapadı.
Asya borsalarında yüzde 10’a ulaşan düşüşler

       Petrol fiyatlarında ise sert yükseliş gözlenirken, Kuzey Denizi Ham Petrolü 31.5 dolara fırladı. Petrol fiyatlarının özellikle, ABD’nin saldırıya vereceği yanıt ve Ortadoğu’da durumun belirsizliği nedeniyle yükseldiği belirtiliyor.
       
OPEC FİYAT İSTİKRARINI KORUYACAK
       Diğer yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) Genel Sekreteri Ali Rodriguez, petrol fiyatlarının istikrarını korumak için üzerine düşeni yapacağını söyledi.
       Rodriguez, Venezüela’nın başkenti Caracas’da bir radyoya verdiği demecinde, “İstikrarı korumak için mümkün olan, gücümüzün yettiği herşeyi yapacağız” dedi.
       
HAVACILIK ŞİRKETLERİNDE KAYIP BÜYÜK
       Avrupa menkul kıymetler borsalarında düşüşler, tüm sektörlerde hissedilmekle birlikte, en fazla hava ulaşımı ve sigortacılık sektöründeki şirketlerin hisse senetleri değer kaybetti.
       Londra borsasında İngiliz Havayolları British Airways’in hisse senetleri yüzde 20.5 oranında değer yitirdi. Paris borsasında Axa sigortacılık şirketinin hisse senetleri yüzde 11, Scor şirketininkiler de yüzde 17 değer kaybetti.
       Avrupa ortak para birimi Euro bölgesine katılan Avrupa ülkeleri sermayeli şirketlerin hisse senetlerinin fiyatlarını gösterir Dow Jones Stox Total Market Endeksi 16.25 puan kaybederek 249.91 puana indi. Bu endeks, gün içinde 243.90 puana kadar inmişti.
       Dow Jones Euro Stoxx-50 Endeksi de, 223.1 puan kayıpla 3,217.6 puana geriledi. Dow Jones Stoxx-50 Endeksi gün içinde 3,177.0 puana kadar gerilemişti.
       
WALL STREET’TE İŞLEM YOK
       Bu arada, eylem sonrasında New York Borsası boşaltıldı. ABD Sermaye Piyasası Komisyonu Başkanı Pitt, ABD’nin tüm borsalarında işlemlerin durdurulduğunu açıkladı. Amerikan bono ve tahvil piyasaları da işleme kapatıldı.
       Dünya Ticaret Merkezi binasının batı bölümünde aralarında Merill Lynch ve Lehman Brothers gibi bankaların merkezleri de bulunuyor. Aynı şekilde, New York’un iş merkezlerinin bulunduğu borsa semtiyle, Manhattan arasındaki telefon görüşmelerinin de çok güç hale geldiği bildirildi.
       
GRASSO: BORSA KAPALI
       Diğer yandan, New York Borsası Başkanı Richard Grasso, Amerikan borsalarının yarın açılmayacağını söyledi.
       CNBC televizyonuna konuşan Grasso, New York ve Washington‘daki saldırıların ardından yarın Amerikan borsalarının kapalı kalacağını, işlem yapılmayacağını söyledi.
       Diğer yandan, saldırılar sonrası elektronik ortamda borsa alış-satış şebekesi Instinet, ABD ve Kanada’daki işlemlerini kapattı. Instinet’in dış iletişimden sorumlu başkanı Calvin Mitchell, konuya dair açıklamasında, “ABD ve Kanada’daki borsacılık alış-satış işlemlerini kapattık, çalışanlara evlerine dönmeleri iznini verdik, düşüncelerimiz ve dualarımız bu trajedinin dokunduğu kişilerle” dedi.
       
FED: PARA SAĞLAMAYA HAZIRIZ
       Bu arada, ABD Merkez Bankası, Dünya Ticaret Merkezi’ne ve ABD Savunma Bakanlığı’na yapılan saldırıların ardından, gerekmesi halinde, bankacılık sistemine ek para sağlamaya hazır olduğunu açıkladı. FED sözcüsü Dave Skidmore, FED’in, bankacılık sisteminin ihtiyacı olması halinde, sisteme, istediği kadar para sağlayacaklarını kaydetti.
       FED, bankacılık sistemindeki gelişmeleri yakından izlemeye devam ettiğini de yinelerken; Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan’in, Uluslararası Ödemeler Bankası’nın Basel’deki toplantısında olduğu kaydedildi.
       Skidmore, FED binasının boşaltılmadığını, isteyenlerin binayı terkedebileceğini, FED başkan yardımcısı Roger Ferguson’un, ABD bankacılık sistemindeki tüm gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi.
       
EURO YÜKSELDİ, DOLAR GERİLEDİ
       Diğer yandan, saldırı haberleri Avrupa para birimi Euro’nun yükselişine, doların gerilemesine neden oldu. Saldırı haberleri ardından yatırımcılar, geleneksel olarak güvenli, emin yatırım araçlarından olan Amerikan Hazine tahvillerine yöneldi.
       ABD Hazine tahvilleri hemen hemen bir puan yükseldikten sonra getirilerini eşitlerken, ABD doları, ilk aşamada euro karşısında yaklaşık yarım sent değer kaybetti. Ancak, yatırımcıların güvenilir yatırım araçlarına yönelmeleriyle, dolar kazancını kaybetti.
       ABD’ye yapılan terörist saldırılarından sonra doların büyük miktarda değer kaybederken, altın ise değer kazandı. Avrupa ortak para birimi Euro 0.8999’dan 0.9066 dolara yükseldi. 1 dolar, 85 sent değer kaybederek 120.04 Japon yenine, 1.53 sent değer kaybederek 1.6675 İsviçre frangına ve 3 sent değer kaybederek 1.5650 Kanada dolarına eşitlendi. Bir ons altın ise 271.40 dolardan 287 dolara yükseldi.
       Borsacılar, alış-satış işlemlerinin birçok piyasada donduğunu belirterek, “fiyat yok, alı-satış yok” dediler. Londra’daki Standard Life Investments kuruluşunun global strateji bölümü başkanı Andrew Milligan, “yatırımcılar, bunun, ABD’nin yüksek nitelikli kurumlarına yönelik terörist kampanyanın başlangıcı olup olmadığından endişeli” şeklinde konuştu.
       Dünya Ticaret Merkezi’ne saldırı görüntülerinin hemen ardından Londra borsasında euro 90 senti aştı. Borsada öğeleden sonra 89.75 sentten işlem görmekte olan euro önce 90.13 sente, daha sonra da 90.57 sente yükseldi.
       
EMTİA FİYATLARI YÜKSELİYOR
       Terörist saldırıların ardından sadece petrol ve altın fiyatları değil, emtia fiyatları da yükselişe geçti. Yatırımcıların menkul değerlerden kaçtığı ve fiziki değerlere yöneldiği ifade ediliyor.
       Dünyanın en büyük emtia borsası Chicago’nun kapatılmasına rağmen işlemlerin devam ettiği Londra Borsası’nda, petrol ve altının yanısıra, bakır, alüminyum, kahve, şeker gibi emtiaların da fiyatları yükseldi.
       Petrol ve altın fiyatları yüzde 6 değer kazanırken, bakırdaki artış yüzde 4 oldu. Londra’daki trader’lar, bundan sonra dünyanın farklı bir yöne doğru gittiğini belirterek, petrol, altın ve metal borsalarında panik alımlar olduğunu ifade etti.
       Londra’da bakırın tonu 22 dolar yükselerek 1.468 dolara çıkarken, alüminyum fiyatları 16 dolarlık artışla 1.392 dolara çıktı.
       Kahvenin tonu 4 dolarlık artışla 472 dolara çıktı. Şeker fiyatları 230 dolarda seyrediyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları