Home page
Haber Menüsü


Okul çocuklarında göz sorunları
Şaşılık, göz tembelliği, miyop, hipermetrop astigmat göz kusurları, doğumsal kataraktlar... Belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilirler, anne-babalara düşen görevler nelerdir?
NTV
11 Eylül— Beş yaşındaki çocuklarda yüzde 1 olan görme bozuklukları, ilköğretim çağında yüzde 10’a, lise döneminde ise yüzde 20’ye kadar yükseliyor. Bu yüzden okula giden çocukların düzenli olarak göz muayenelerinden geçirilmesi gerekiyor. NTV Sağlık Raporu’na konuk olan Dünya Göz Hastanesi Uzmanı Prof. Hayati Tolun, okul çağı çocuklarında görme bozuklukları hakkında bilgiler verdi.

   
 
       
    MSNBC News Şaşılık: 2 yaşına dek tedavi şansı yüzde 100
MSNBC News Teşhisi kolay hastalık: Katarakt
MSNBC News Çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları
MSNBC News Çocuklarda ''ortakulak iltihabı''
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Okul çağında görülen en sık görme problemlerinin, az görme, yani miyop, hipermetrop veya astigmatizma yani kırma kusuru dediğimiz kusurlar olabileceğini söyleyen Prof. Hayati Tolun, gözde şaşılık meydana gelebileceğini ya da göz tembelliği olacağını söyledi.
       
GÖZ BOZUKLUKLARININ GÖRÜLME SIKLIĞI
       Okulla birlikte gözü daha dikkatli kullanma ihtiyacı olduğunu söyleyen Prof. Tolun, “ondan önce çocuk oynar, evde televizyon, oyuncakla... Onlarda pek farkedilmez. Fakat okul başladığı zaman gözün daha fonksiyonel kullanımı devreye gireceği için, burada farkedilir. Yoksa bozukluk yine vardır daha önceden, okul başladığı zaman bu farkedilir” dedi.
       Hatta, bazen okula başladıktan sonra da farkedilmediğine dikkat çeken Prof. Tolun, gözlük takınca sanki çocuğu kusurluymuş gibi üzülen anne babalar olduğunu belirtti.
       
GÖZLÜKTEN KORKMAYIN
       “Bunun için öncelikle, toplumumuza, gözlüğün bir kusur olmadığını, bunun ayıp bir şey olmadığı bilincini vermemiz gerekiyor. O zaman çocuklarımız çok daha gözlerini rahat kullanıp, daha başarılı olurlar” diyen Prof. Hayati Tolun şunları söyledi: “Amerika’da bir çalışma yapılmış. Bizim tembel dediğimiz öğrencilerin hepsine bir göz taraması yapılmış. Ve bu tembel sınıfındaki başarısız öğrencilerin yüzde 70’inin gözlerinde bozukluk çıkmış. Çocuk onu farketmiyor veya etrafına belli etmiyor, konsantrasyonu azalıyor. Ders çalışacak... Normal, gözü sağlıklı çocuk, eğer bir saat oturup çalışabiliyorsa, onlar on dakika sonra sıkılıyor. Bizde de zannediyorum öyle bir çalışma yapılsa aynı orana rastlanır. Onun için gözlükten korkarak, aman gözlük kötü bir şey takmayalım demememiz gerekiyor.”
       
BİLİNÇLİ ANNE-BABA GÖZ DOKTORUNA GETİRİYOR
       Okul öncesinde çocuğun gözünde bir anormal görünüm varsa, şaşılık varsa, donuk bakıyorsa veya kısıksa, o zaman doktora getirildiğini anlatan Prof. Tolun, şunları söyledi: “Ama okula başladığı zaman çocukta bir bozuk yazı, görme hatası, daha fazla göz kırpma başlıyor. Gözü çok kullandığı için, görme yetersiz olunca göz kırpmalar çok fazlalaşıyor. O zaman bilinçli anne babalar, hemen göz doktoruna çocuklarını getiriyor. Böylece bu tesbit edilmiş oluyor.”
       
GÖZ TEMBELLİĞİ
       Göz tembelliğini, bir gözün diğerinden az görmesi olarak tanımlayan Prof. Tolun,bazı çocukların bunu farkedebildiğini söyledi. Aile farketmeyebileceğini anlatan Prof. Tolun, bu çocukların çok sık düştüklerini, başlarının ağrıdığını gözlerini kısarak baktıklarını hatırlattı.Prof. Tolun, göz tembelliğinin şaşılığa da neden olduğunu belirtti.
       
ŞAŞILIĞA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
       Ailede şaşılık varsa, genetik olarak geçme olasılığının yüksek olduğunu belirten Prof. Tolun, “mutlaka olacak demek değil. Bunun haricinde göz kusurları dediğimiz, miyopi, hipermetropi, astigmatizma, iki göz arasında numara farkı olması, ateşli hastalıklar, travmalar ya da annenin hamileliğinin ilk üç ayında geçirdiği rahatsızlıklar şaşılığa neden olabilirler” dedi.
       
ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
       Erken teşhisin tedavide çok önemli olduğunu belirten Prof. Tolun, şu bilgileri verdi: “Çocuk gözlüğünü takıyor, gözünü kapattırıyor, egzersizlerle hallediyor. Fakat bir türlü göz tembelliğini yenemiyoruz. O zaman gözün bakma noktasını ameliyatla değiştirerek, gözü düzeltip yeniden aynı şeyleri yapmamız gerekiyor. Göz tembelliği ciddi bir sorun. Çünkü o kişi tembel olan gözüyle baktığı yerin merkezini görmüyor, yanlarından görüyor. Onun için gözü tembel olan kişiler, iyi gören gözlerini kapattıkları zaman, tembel olan gözünün kenarından bakmak isterler. Kafalarına bir takım pozisyonlar vererek o kenara getirmek, gören kısma getirmek isterler. Bu merkezdeki görülmeyen bölüm ancak küçük yaşlardaki tedaviyle yok edilebiliyor. Aksi halde ömür boyu öyle kalıyor.”
       
ŞAŞILIĞIN TANISI
       “İki gözün tam ortasından, iki karış mesafeden bir fener tuttuğunuz zaman, iki gözü paralelse bebeğin, o ışığın gözdeki yansımaları göz bebeklerin ortasına düşer. Sağına, soluna, yukarısına, aşağısına düşüyorsa, o gözde şaşılık vardır demektir” diyen Prof. Hayati Tolun, bunu test etmenin çok kolay olduğunu söylüyor.
       
MİYOP, HİPERMETROP VE ASTİGMAT
       Hayati Tolun, miyop, hipermetrop ve astigmat hakkında şu bilgileri verdi: “Hipermetrop göz, normalden gözlerdir. Görüntü retinanın arkasına düşer. Kişi görmek için göz uyumunu aşırı kullanır. Çocuklukta ve gençlerde uyum çok kuvvetli olduğu için, bunu zorlayarak eğer numarası çok fazla değilse, görme noktasına net olarak görüntüyü düşürebilir. Fakat bir takım gözde zorlanmalar olduğu için yan belirtiler çıkar. Hipermetrop hastalar genellikle bize iyi görmüyorum diye gelmezler. Gözüm ağrıyor, başım ağrıyor, gözüm sulanıyor, kızarıyor, ya da gözüm çapaklanıyor gibi şikayetlerle başvururlar. Gözlük vermek istediğim zaman da itiraz ederler. Ben çok iyi görüyorum, uzağa. Siz bana bir damla verin, benim kızarıklığım, ağrım geçsin, derler. Veya başağrısından bir çok hekimi dolaşıp, bir sürü ilaç kullanmışlardır. Göz kaslarının devamlı kasılmasıyla ağrı meydana geliyor. Ancak hipermetrop cam kullanarak rahatlatabiliyoruz. O aşırı gözlerin kasılmasını engelleyebiliyoruz. Astigmatizmada ise baktığı kişiyi uzak ve yakında hafif bulanık görür. Bazen gölgeli görebilir. Hem uzağı hem yakını oldukça zor görür. Hipermetroplar uzağı iyi görürler. Yakında çabuk yorulur ve zorlanırlar. Miyopların ise teşhisi çok kolaydır. Uzağa baktıkları zaman, ben okuyamıyorum, göremiyorum, derler.. Zaten rahat gözlük kabul eden hasta grubu miyoplardır.”
       
GÖZLÜKLE TEDAVİ MÜMKÜN DEĞİL
       Miyop, hipermetrop ve astigmatın hastalık değil, göz kusuru olduğunun altını çizen Prof. Hayati Tolun, bunların tedavisinin gözlükle mümkün olmadığını söyledi. Prof. Tolun şunları söyledi: “Biz gözlükle gözlerin net olarak görmesini ve böylece gözlerimizin fonksiyonlarını tam olarak kullanmamızı sağlıyoruz. Göz kusuru olan kişi gözlük takmıyorsa, kötü görür, öyle yaşayabilir. Ama gözü daha ileriye gider, ya da daha geriye gelir diye halk arasında böyle bir kanı da var. Biz gözlükle organa etki edemiyoruz. Gözlükle bizim yaptığımız, gözün önüne koyduğumuz camlarla görüntüyü görme noktasına net olarak düşürüyoruz. Sadece bunu sağlıyoruz. Gözde ilerleme olacaksa, ilerleyecektir. Gerileme olacaksa gerileyecektir. Buna bir etkimiz yok.”
       
HANGİ YAŞTA TEDAVİ MÜMKÜN
       “Şaşılık ve birlikte göz tembelliği varsa, bunların tedavisinde iki yaşına kadar yüzde 100’e yakın başarılıyız, göz kusurları varsa 4 yaşına, 5 yaşına kadar yine yüzde 100’e yakın başarılıyız” diyen Prof. Tolun, ondan sonra başarı oranının gittikçe düştüğünü söyledi.
       
AİLELERE DÜŞEN GÖREV
       Çocuk televizyon seyrederken, sesi çok kısık olmadığı halde televizyona çok yaklaşıyorsa, bir gözünü devamlı kaşıyorsa, kırpıştırıyorsa veya çocukta göz sulanması meydana geliyorsa, o zaman ailenin dikkatli olması gerektiğini hatırlatan Prof. Tolun, diğer belirtiler hakkında da şu bilgileri aktardı: “Bazen kirpiklerde kepeklenme olabilir. Bunlarda küçük kırılma kusurları, astigmatlarda ve hipermetrop çocuklarda olur. Onlar ilaçla geçmez. İlacı kullanırsınız, rahatlar geçer. İlacı bırakırsınız, ertesi gün onlar tekrar oluşur. Çünkü onun tedavisi ilaç değil, gözlüktür. Okulda da başarısız çocuklarımızı göz muayenesine tabi tutarsak, zannediyorum bir yol almış oluruz. Onun haricinde çocuk, tahtadaki yazıyı görmüyorsa, uzanıp, en yakınındaki çocuk ne yazıyorsa, ondan kopya çekiyorsa yazmak için, sınıfta çok göz kırpıyorsa ya da görmek için ayağa kalkıyorsa yine dikkatli olmalıdır. Ayrıca başağrısı genellikle hipermetropinin ve astigmatizmanın belirtisidir.”
       
DOĞUMSAL KATARAKTLAR
       Doğuştan olan şaşılıkların hayatın çok erken zamanında ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Hayati Tolun bunda sürenin ilk bir hafta, on gün olduğunu belirtti. “Bundan sonraki tedavilerde çocuğun görme şansı gittikçe düşüyor. Ve hemen numarası, kontakt lens veya gözlük olarak takılmalı. Onu görme rehabilitasyonuna tabi tutmak gerekiyor. Bu olmazsa, gözde şaşılık ile göz tembelliği kalıcı oluyor” diyen Prof. Tolun, çocuklarda görülen kataraktın da ameliyatla tedavi edilebileceğini söyledi.
       
       
       
    TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları